Een zoekmachine die zoekresultaten niet aanpast aan jouw internetgeschiedenis en voorkeuren. Klinkt het te goed om waar te zijn? Dat is het niet. DuckDuckGo is een privacyvriendelijke zoekmachine, waarmee je anoniem kunt zoeken.

Over DuckDuckGo

DuckDuckGo is opgericht in 2008. In 2009 besloot de zoekmachine het verschil te gaan maken door geen persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen. In februari 2012 verwerkte DuckDuckGo 1.000.000 zoekopdrachten per dag, dat zijn er 10 per seconde. Zo’n 3,5 jaar later bereikten zij al 10.000.000 opdrachten per dag. Dat zijn een hoop zoekopdrachten, zou je denken. Maar Google verwerkt 2,3 miljoen zoekopdrachten per seconde. Waarom zou je zoekmachines als Google dan toch af en toe moeten mijden?

Filterbubbel

Commerciële zoekmachines als Google en Bing personaliseren zoekopdrachten voor jou, aan de hand van o.a.  jouw zoekgeschiedenis, locatie en interesses. Als twee verschillende personen op dezelfde zoekwoorden zoeken, dan kan het dus zomaar dat zij allebei andere zoekresultaten voorgeschoteld krijgen. Kortom: de zoekresultaten worden aangepast aan wie je bent. DuckDuckGo legt dat op deze speciale website stap voor stap uit.

Give it a try

Gebruik je nu Google, Bing of Yahoo? Geef DuckDuckGo een kans en zoek daar ook eens anoniem iets mee op. Al is het maar om te zien wat je tot nu toe gemist hebt.

En wil je meer lezen over de filterbubble? Lees dan het boek ‘The Filter Bubble: what the internet is hiding from you‘, van Eli Pariser.