Dit gebeurt er met jouw plastic afval

Toen ik een aantal jaar geleden begon met het scheiden van afval, schrok ik. De zak met plastic verpakkingen groeide veel sneller dan het andere afval. In onze keuken staan nu dan ook twee vuilnisbakken: één grote bak voor het plastic en één pedaalemmer voor restafval. Als we geluk hebben, kunnen we één pedaalemmerzakje afval per week vullen.


Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met de plastic verpakkingen, nadat je ze hebt weggegooid? Een aantal weken geleden zag ik op het journaal beelden van arme landen waar mensen met de hand plastic sorteerden. Dat vond ik toch niet een erg aantrekkelijk beeld. Direct voelde ik me schuldig. Heeft het, als we armere landen opzadelen met ons plastic, wel zin om zo fanatiek te recyclen?

Sorteermachine

Totdat ik dankzij Struikelen op het filmpje van afvalverwerker SUEZ stuitte. Een geavanceerde machine scheidt al het PMD-afval van elkaar. PMD staat voor Plastic en Metalen verpakkingen en Drankkarton. Verschillende soorten en maten worden op een handige manier gesorteerd, zodat de materialen zo efficient mogelijk kunnen worden klaargestoomd voor hergebruik. Daar krijg ik dan toch weer een beetje hoop van…

Verschil per gemeente

Wat je in de ‘plastic bak’ mag gooien, verschilt per gemeente. In Amsterdam mogen we bijvoorbeeld geen blik tussen het plastic afval en de drankverpakkingen mengen. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze afval inzamelen. Wil je zeker weten wat wel en niet in jouw plastic afvalbak mag, check dan de website van jouw gemeente.

Meer over plastic afval

Maar hoe wordt plastic nu gemaakt? En wat gebeurt er met het plastic, zodat het opnieuw gebruikt kan worden? Het Afvalfonds Verpakkingen maakte een lespakket over plastic, dat natuurlijk ook gelezen mag worden door ‘oudere kinderen’ :-).

Naast plastic scheiden wij papier, glas, batterijen en textiel. Doe jij aan afvalscheiding?

8 Reacties

 1. In de gemeente waar ik woon wordt afvalscheiding door de gemeente gestimuleerd. Voor iedere grijze container die je aan de straat zet om te legen moet je betalen, daar waar plastic, papier en gft afval gratis worden opgehaald.

 2. Ik doe liever niet teveel aan recyclen als ik het ook kan verminderen. En vooral plastic probeer ik dus niet te gebruiken. Ik maak het zelf, koop een glazen ipv plastic verpakking, of koop het niet. Op die manier hebben wij niet veel plastic meer. Nog wel wat, maar dat is lastig te vermijden. Eerst reduce, reuse, refuse… komen allemaal voor recycle ☺️

  • Tom
   Tom

   27/08/2019 op 20:57

   Dat klinkt goed, Maaike! Glazen verpakkingen vind ik ook weer lastig, want dat is wel weer zwaar qua transport… Voorkomen is beter dan recyclen inderdaad. Lekker bezig.

 3. Hi Tom – goed jouw blog weer te zien. Goed bezig jullie allen :) …
  Hier vanmiddag een recyclesysteem (stapel schuifladen) afgeleverd die netjes en efficiënt in elkaar gezet/ gemaakt is. Wij bestelden drie van de lades met 1 voor pbd (PMD in andere gemeentes), 1 voor papier en 1 voor glas. Ietsje onhandig dat de pbd container is vlakbij en voor de andere 2 moeten wij de drukke straat over naar de andere kant. Kleine zuurpunt voor ons gemak cultuur. Het is even wennen maar in no time wordt het routine en gaat het soepel. Jammer genoeg heb ik JAREN lang gezegd dat ik wilde dit doen. Better late than never :) …
  Ik heb weinig hoop voor ons wereld mbt het mileau maar ik kan er niet naast zitten en blijven ZO VEEL troop wekelijks weggooien.
  Op het toekomst!
  Gr – David

  • Tom
   Tom

   29/08/2019 op 21:49

   Dat klinkt als een mooie investering, David! Gewoon alles in één zak weggooien is inderdaad wel een stuk makkelijker. Goed dat je de moeite neemt om te scheiden :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Tips van Tom

Thema door Anders NorénOmhoog ↑

Lees meer:
Geen inspiratie om te bloggen? Hubspot helpt je op weg!
Zonder zin kan het ook
Jouw favoriete websites in een overzicht met Feedly
Sluiten