Autoverzekering vergelijken? Dan kies je uit een WA-verzekering, beperkt casco of volledig casco verzekering. Maar dan wordt het moeilijker: want elke autoverzekering lijkt op elkaar, terwijl de premies flink kunnen verschillen. Hoe dat kan, lees je in onderstaande vier punten. Zo weet je wat je afsluit, als je je autoverzekering kiest.
1. Check de nieuwaarderegeling bij jouw verzekeraar
Heb je een gloednieuwe auto? Kijk dan goed wat de verzekeraar vergoedt als je auto gestolen of total loss is. Daar zijn verschillende regelingen voor, zoals de nieuwwaarderegeling. Daarmee ontvang je een bedrag, waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen. Dat is slim om in het eerste jaar te doen, want je auto verliest dan het snelst zijn waarde. Sommige autoverzekeringen hebben een nieuwwaarderegeling die één jaar geldig is. Bij andere is dat twee of drie jaar.
Sommige verzekeraars hanteren een maximaal bedrag bij diefstal of total loss. Hoe duur je auto ook was. In de polisvoorwaarden onder ‘nieuwwaarderegeling’ vind je of er een maximaal bedrag geldt en hoeveel dit is.
2. Een maximale vergoeding voor accessoires
Als je auto uit de fabriek komt, heeft hij een bepaalde waarde. Dat is de cataloguswaarde. Zitten bepaalde accessoires in de fabriek al op de auto? Dan zijn die inbegrepen bij de cataloguswaarde. Maar heb je later accessoires laten inbouwen of toegevoegd? Die vallen erbuiten. Deze ‘toegevoegde’ waarde moet je ook opgeven aan de verzekeraar. Zodat hij de hoogte van de premie kan bepalen. Vaak zijn accessoires tot een bepaald bedrag gratis meeverzekerd, tot een maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar. Heb je duurdere accessoires? Dan kun je het bedrag van de dekking verhogen. Dit kan gevolgen hebben voor de premie. Dus als je het risico van die accessoires zelf kunt dragen zou ik zeggen: niet verhogen ;-).
Voor accessoires geldt een maximaal bedrag. Bekijk in je polisvoorwaarden onder de kop ‘accessoires’ wat het bedrag is dat jouw autoverzekeraar vergoedt.
3. Let op het eigen risico bij schade
Een eigen risico betekent dat je dat deel van het bedrag aan schade zelf moet betalen. Als je je autoverzekering aanvraagt, zie je meestal alleen het standaard eigen risico. Vaak is dit een bedrag van 130 tot 150 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Bij sommige verzekeraars kun je het eigen risico afkopen. Je betaalt dan een hogere premie, maar bij schade hoef je geen eigen risico te betalen. Je verzekeraar vergoedt dan het hele schadebedrag. Als je bijna nooit schade rijdt, kun je dus beter een keer 150 euro eigen risico betalen. En niet vijf jaar lang elke maand meer betalen voor een afgekocht eigen risico.
Als iemand onder de 24 jaar in jouw auto schade rijdt, moet je vaak een flink hoger eigen risico betalen.
4. Korting door schadevrije jaren per verzekeraar verschillend
Rijd je bijna nooit schade? Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Hoeveel korting je precies krijgt, bepalen verzekeraars met de bonus-malusladder. Voor elk schadevrij jaar klim je meestal een trede op de bonus-malusladder. Als je wel schade claimt, dan daal je op die ladder. Vaak met meerdere treden tegelijk. Waardoor je meer premie moet betalen. Elke autoverzekeraar hanteert een eigen bonus-malusladder. Rijd je schade? Dan ga je bij de ene verzekeraar meer premie betalen dan bij de ander.
Benieuwd hoe een bepaalde verzekeraar omgaat met de bonus-malus ladder? Dit vind je onder ‘bonus-malusladder’ in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.
Dit bericht is geschreven in samenwerking met Independer.