Definitieve belastingaanslag binnen. Gelijk maar betalen?

Vorige week plofte er een stapel blauwe brieven in onze brievenbus. Oef. Onze vrienden van de belastingdienst zijn er snel bij dit jaar. Ik wist al dat ik moest betalen. Zou ik nog een aantal weken wachten of toch maar gelijk het bedrag overmaken naar de fiscus?

Ik gooi hem er nog maar een keer in. Belasting betalen vind ik in principe niet leuk, maar wel wat we er met zijn allen voor terugkrijgen. We leven in een land met mooie voorzieningen, wat alleen maar weer goed naar voren komt in deze Coronatijd. En als je belasting ‘mag’ betalen, dan heb je het goed. Toch?

Direct betalen geeft lucht

Eigenlijk vind ik het bij alle rekeningen over het algemeen fijn om direct te betalen. Ik kan de betaling natuurlijk ook inplannen tot de vervaldatum, maar dat betekent dat ik tot die datum geen actueel beeld van mijn financiën heb. Dan lijkt het als ik naar mijn betaalrekening kijk alsof ik meer geld te besteden heb dan daadwerkelijk het geval is. Ja, ik ben wel een beetje OCD. Het moet wel kloppen allemaal.

Ondernemer

In 2019 was ik het grootste deel van het jaar werkzaam als ondernemer. Het geld dat ik daarvoor moest betalen had ik al aan de kant gezet. Eigenlijk wilde ik zo lang mogelijk wachten met betalen. Dan voelde ik me nog even rijker. Maar wat heb je aan geld dat op jouw rekening staat, wat helemaal niet van jou is? Daarom heb ik zodra de definitieve belastingaanslag op de mat viel na een diepe zucht toch maar het bedrag overgemaakt naar Apeldoorn.

Elkaar niet laten wachten

Daarnaast vind ik het zelf als ik een factuur stuur ook heel vervelend als je tot na de vervaldatum van een factuur moet wachten tot de rekening eindelijk een keer betaald wordt. Nu denk ik niet dat de belastingdienst daar last van heeft, maar het houdt mij wel bezig als een betaling nog is ingepland. Ik vraag me dan bijvoorbeeld af of het betalen wel goed gaat. Door direct te betalen, kan ik het daarna loslaten. Hup!

Heb jij je belastingaanslag al binnen? Als je voor 1 april aangifte hebt gedaan, krijg je voor 1 juli bericht.

Wacht je af tot de vervaldatum of maak je het bedrag ook gewoon maar direct over om er vanaf te zijn? Dat laatste helpt mij in ieder geval voor inzicht in mijn financiën.

25 gedachten over “Definitieve belastingaanslag binnen. Gelijk maar betalen?”

 1. Ik krijg zelf geld terug, en dat kreeg ik binnen precies een week. Dus precies een week later betalen zou gelijk zijn ;)
  Maar ik snap je punt, ik betaal ook alle rekeningen direct. Dan ben je er van af en dan weet je waar je staat.
  Dat is het “nadeel” van je huis aflossen, minder aftrek :) Maar uiteraard nog steeds goedkoper om af te lossen bij een lineaire/annuïtaire/aflossingsvrije hypotheek.

  Beantwoorden
 2. Herkenbaar. Ik betaal alle rekeningen eigenlijk ook altijd meteen. Met dezelfde argumenten als jij: het geld is er toch al en zo heb ik het meest actuele beeld van mijn financiën. En OCD is geen slechte eigenschap, toch?

  Beantwoorden
  • Hi Geldnerd, ook ik ben het met Tom eens. Echter, niet met jou… OCD is wel degelijk een ‘slechte’ eigenschap en enorm lastig om daar mee te leven! Ik begrijp natuurlijk wel dat jullie dit als grapje bedoelen, maar ik persoonlijk vind dit soort grappen ongeplaatst. OCD is een serieuze geestelijke aandoening die veel mensen erg veel last bezorgt in hun dagelijkse leven.

   Beantwoorden
   • Denk niet dat Geldnerd zijn opmerking zo letterlijk bedoelde, Nicolet. Maar dank voor je uitleg! Wat wij nu OCD noemen (je zaken goed op orde hebben), zal voor iemand met OCD vast een milde variant zijn.

    Beantwoorden
 3. Ik kreeg geld terug deze ronde, vanwege een studie die ik vorig jaar (en nu nog steeds) volg. Bij mij stond het ook binnen een week op mijn rekening. Bij alle andere rekeningen betaal ik altijd direct. Andere partij blij, ik heb een compleet overzicht en zit niet naar getallen te staren die eigenlijk niet kloppen. Herkenbaar dus ;)

  Beantwoorden
 4. Ik zou mijn rekeningen eigenlijk altijd meteen willen betalen. Het moet toch gebeuren en er zit geen financieel voordeel aan laat betalen. Helaas ben ik een uitsteller en blijven rekeningen nog wel eens liggen. En dat geeft alleen maar onrust.

  Vanaf morgen doe ik het beter! ;)

  Beantwoorden
 5. Er zijn er dus meer die zo denken. Het moet er toch af, we ontvangen geen rente, en het belangrijkste; overzicht is zo optimaal.

  Dat vind ik ook het (enige) nadeel van automatische incasso. Sommige bedrijven weigeren om de afschrijving te verschuiven.
  Het overzicht is optimaal als al de automatische incasso’s direct na het ontvangen van salaris afgeschreven worden.

  Beantwoorden
  • Ja, dat is inderdaad vervelend Bert. Ik probeer daarom zoveel mogelijk te betalen via een periodieke overboeking, de dag nadat mijn salaris binnen is.

   Beantwoorden
 6. Ik betaal ook altijd alles direct (indien mogelijk). Met dezelfde reden die hierboven al eens genoemd is: betalen moet je toch. En als het betaald is, dan is het ook uit mijn hoofd.

  Beantwoorden
 7. ook ik betaal liefst direct.
  En ook hier omdat ik dat fijner vind voor het overzicht en er dan geen rekening meer mee hoef te houden

  Beantwoorden
 8. Ik heb de betaling direct klaargezet! Omdat ik in mei ook al een paar grote kostenposten had (woonhuisverzekering en onderhoud huis), heb ik de betaling gezet op het moment dat ik mijn vakantiegeld binnen heb.
  Ik verwacht ongeveer 600 euro vakantiegeld te krijgen, daar houd ik na aftrek van de betaling van de belastingdienst nog wel wat van over.

  Beantwoorden
 9. “Dan lijkt het als ik naar mijn betaalrekening kijk alsof ik meer geld te besteden heb dan daadwerkelijk het geval is. Ja, ik ben wel een beetje OCD. Het moet wel kloppen allemaal.”

  Kwestie toch van een potje aanmaken en twee geagendeerde betalingen:
  1) van het potje naar je betaalrekening
  2) van je betaalrekening naar de ontvanger

  Voor de zekerheid kan je 1 een dag eerder doen dan 2 en 2 1-2 dagen voor de vervaldatum. Opgelost.

  Beantwoorden
  • Klopt helemaal! Maar mijn spaarrekening heb ik óók graag realtime op orde. Als ik het via bovenstaande manier doe, dan klopt dat bedrag nog niet.

   Beantwoorden
 10. Los van wel of niet een beetje OCD schijnt het echt bij te dragen aan je gevoel van welzijn als je financiële tegenslagen per direct aftikt terwijl je beloningen (bv teruggave) uitgebreid viert. Persoonlijk heb ik die ervaring ook. Als ik pech heb (een boete, iets wat stuk gaat) betaal ik het liefste zsm zodat ik het ook weer zsm kan vergeten..

  Beantwoorden
 11. Ik moet ook betalen, en toen ik de rekening kreeg gelijk overgemaakt. Dan ben ik er vanaf. Wel heel fijn dat ik het geld al opzij had gezet.

  Beantwoorden
 12. Hoi Tom, ik herinner me dat lang geleden mensen pas op het allerlaatst hun rekeningen betaalden om zo nog van de rente op hun geld te profiteren. Dat is inmiddels niet meer het geval en ook ik betaal nu altijd alles meteen. Ik ontvang bijvoorbeeld van mijn tandarts een rekening met een ruime betaaltermijn, maar bij de bakker heb ik zo’n termijn niet. Service/product is geleverd dus wat mijn betreft boter bij de vis!

  Beantwoorden

Plaats een reactie