Verwarming aan, maar niet op de knieperige 19 graden ?

Hadden we eerst nog een paar mooie nazomerdagen, qua kou in huis lijkt de herfst nu wel echt te zijn begonnen. Dat betekent ook dat het stookseizoen officieel geopend is. Aan met die verwarming!

Toen ik nog van zoveel mogelijk besparen was, mocht de verwarming niet hoger dan 19 graden. Ik maakte er een sport van om zo weinig mogelijk gas te gebruiken. Maar we wonen hoog, met slechte isolatie, dus zelfs dan verbruiken we aardig wat, 1.329 m3 gas in 2019. Mocht je het leuk vinden, in deze post heb ik al eens ons jaarverbruik gedeeld.

En toen kwam Corona

Als je overdag niet thuis bent, is het niet zo erg als het 16 graden is. Maar nu we met Corona elke dag thuis zijn, wordt het verhaal anders. Ga ik dan de hele dag in 19 graden zitten? Nee, ook niet meer. Het is klaar. De slimme thermostaat gaat heel rebels gewoon op 20.

Volgens arbeidshygiënist Karin Verkuijlen is de ideale werktemperatuur zelfs 21 graden. Nu wil het toeval dat Tomas en ik veel op de vide zitten, en daar is het wat warmer dan beneden. Ik denk dat we dan goed zitten.

De verwarming een graadje hoger, hoeveel kost dat?

Volgens Milieu Centraal bespaar je 100 euro per jaar als je de verwarming een graadje lager zet. Daar maak ik dan uit op dat het ook 100 euro extra kost als je de verwarming een graadje hoger zet. Dat is te doen, lijkt me. Al weet ik niet of dat ook opgaat als je bijna alle doordeweekse dagen overdag ook thuis bent. We gaan het zien!

Lekker boeiend?

Nu denk je misschien: lekker boeiend onderwerp om over te bloggen zeg. Maar ik vind het toch leuk om dit ook te noemen. Zeker omdat ik van steeds meer bekenden hoor dat ik zo’n enorme zuinigerd ben. Is dat het nadeel van bloggen onder je eigen naam? ;-)

Heb jij de verwarming al aan? En op welke temperatuur zet jij de thermostaat als je thuis bent?

34 gedachten over “Verwarming aan, maar niet op de knieperige 19 graden ?”

 1. Wij wonen in een nieuwbouwappartement, dus bij ons staat de vloerverwarming echt maar enkele uren per jaar aan. Het is nu nog niet onder de 21 graden gedoken, maar ook wij werken al sinds maart volledig thuis, dus ik ben benieuwd of hij dit jaar meer aan zal gaan. In elk geval verstandig om het jezelf comfortabel te maken. Met veel stilzetten heb ik nu wel een extra vest nodig al.

  Beantwoorden
  • Na een vakantie in Frankrijk in september is 22 gr al een hele stap terug.
   Langszaam afbouwen die temp .naar een comfortabele 21 gr .

   Beantwoorden
 2. Zelfs nu hoeft de verwarming vrijwel niet aan. Uit is bij ons 18 graden, omdat we huisdieren hebben die minimaal 18 graden nodig hebben.
  Laatst was het even 20 graden, toen had ik het echt koud. Maar toen kwamen we net uit een hele warme periode…

  Beantwoorden
 3. Wij hebben de verwarming op 19,5 staan. Bij 19 graden had iedereen het koud. Een halve graad hoger, en niemand piepte meer :-)
  Geen idee of het echt zo werkt, maar als we het koud hebben is naar 20 vaak genoeg. En ’s avonds een dekentje, ik hou ervan. Een 100 euro per graad lijkt me een gemiddelde met een hele ruime bandbreedte eromheen. Voor ons vrijstaande huis was dat 15 jaar geleden echt wel duurder namelijk dan nu. De isolatie die we door de jaren heen hebben gerealiseerd maken het heel wat comfortabeler, en zorgt voor wel 1/3 lagere stookkosten. Nu nog 1600 m3 gas p/j, electra 1100 kWh, 4 persoonshuishouden.

  Beantwoorden
  • Tja, eengezinswoning. Thermostaat op 16,5 graden temperatuur op 20,3 graden. Veel geld uitgegeven aan isolatie en warmte terug winning. Zonnepanelen en toch slechts 37 euro per maand dat ik betaal.

   Beantwoorden
  • Als je veel verwarmd, weet je wat dan ook echt veel kan besparen ?

   Verwarmen met een split unit airco, het is moeilijk te geloven omdat mensen denken dat het grote stroom verbruikers zijn, maar een split unit airco verplaatst met stroom goedkoper meer warmte dan een hr-ketel met aardgas kan geven.

   €0,77 aardgas 1 m3
   heeft 9,77 kW warmte max.
   Maar gemiddeld geeft het 8,8 kW warmte omdat er veel verloren gaat.

   €0,22 stroom 1 kWh geeft max 1 kW warmte met elektrische kachel.
   ( zonder warmtepomp of airco )

   Maar met cop waarde van 4 split unit airco die 1 kWh stroom verbruikt, verplaatst 4 kW warmte.
   ( airco’s met label A+++ halen zelfs een cop van 5 )

   Even verglijken: met €0,77 koop je 1 m3 aardgas of 3,5 kWh stroom en hoeveel warmte krijg je voor dat bedrag in je huis.

   9,7 kW Bovenwaarde Aardgas
   8,8 kW Onderwaarde Aardgas
   21 kW Airco COP waarde 6
   17,5 kW Airco COP waarde 5
   14 kW Airco COP waarde 4
   10,5 kW Airco COP waarde 3
   3,5 kW met elektrische kachel
   ( elektrische kachel heeft COP waarde 1 )

   Ik verkoop geen airco’s ik gebruik ze zelf al 8 jaar heel het jaar, en ik bespaar meer dan mensen met zonnepanelen.

   Die waarheid komt langzaam in het dag licht in omdat steeds meer mensen vaste airco’s kopen. ( met koelen verbruiken mijn 3 vaste airco’s minder stroom dan 1 losse mobiele airco in 24 uur ) mobiele airco’s zijn wel grote stroom verbruikers.

   info: een split airco is een lucht/lucht warmtepomp maar de overheid geeft alleen supsiedie op
   lucht/water
   water/water
   grond/water
   warmtepomp systemen.
   ( geen subsidie voor airco’s. )

   Maar mijn reacties worden toch vaak verwijderd, omdat mensen die goed kunnen schrijven niet goed kunnen rekenen.

   ( en denken dat ik onzin vertel. )

   Split unit Airco’s zijn ECHT zuinig met verwarmen.

   Beantwoorden
    • Ik kan verzekeren dat Leon ook de waarheid spreekt. Hier verwarm ik overdag (als ik thuiswerk) ook met de lucht-lucht split-unit airco. Hierbij heb ik het voordeel dat ik heel veel elektriciteit sowieso overhoud en dus anders alleen de “terugleververgoeding” van 0.11 EUR krijg, dit maakt de casus nog interessanter.

     ’s Ochtends staat de (vloer)verwarming wel even aan, om de kou er uit te halen, tegen 11 uur gaat deze uit en verwarm ik bij met de warmtepomp.

     Beantwoorden
 4. Hier staat de verwarming nog niet aan. Vanaf 1 november is elk jaar de sport om hem pas aan te zetten, wat tot op heden nog goed lukt.
  Verder gaat de verwarming dan ook niet hoger dan 19 graden. Veel meer is niet nodig.
  Bezoek weet ook dat ze niet met een t-shirt aan moeten komen bij ons gewoon de trui aan en niet erover zeuren. Als het in de zomer 19 graden is zitten we ook met zo’n alle buiten ;-)

  Momenteel is het dan ook nog 19,5 graad in huis, maar door gebruik van de oven, onszelf (we zijn immers de hele dag thuis) en andere elektrische apparaten + hopelijk de zon nog af en toe blijft dit nog wel een tijdje hangen. Ik heb goede hoop dat 1 november nog steeds haalbaar is dit jaar!

  Beantwoorden
 5. Hier in Hongarije is het een heerlijk najaar met temperaturen boven de 25 graden. ’s Nachts koelt het wel af, maar in ons huis met dikke lemen muren blijft de warmte lang hangen.

  We hebben een centrale verwarming die op hout wordt gestookt. Die houtketel hebben we nog niet gestookt. alleen het houtfornuis in de woonkamer een keertje tijdens een koelere dag. Van mij mag het nog lang zo blijven want dan besparen we veel stookhout ;-)

  Beantwoorden
 6. Wij gebruiken 2712 m2 p/jr
  Begane grond en 1 verdieping.
  5 kamer woning
  Thuis: op 21/22°
  Niet thuis en ‘s nachts 15°

  Beantwoorden
  • Hallo Bert, dat vind ik wel veel. Kun je aangeven waarom verbruik op 2712 m3 ligt. Of is het een vrijstaande woning?
   Groet
   Rob

   Beantwoorden
 7. Hier staat de verwarming nog niet aan, de laatste jaren gaat hij steeds pas op 1 november aan.
  Die werktemperatuur van 21° klopt niet, is te warm en daar dut je snel van in, 19° is echt de beste temperatuur.
  Ook die € 100,- per 1° klopt niet, dat is berekend op iemand die die hele dag niet thuis is en een goed geïsoleerd huis heeft en de buiten temperatuur. De meeste mensen zijn gemiddeld dus € 250,- meer kwijt bij 1° hoger.
  Door wat aan de isolatie te doen kun je meer besparen, zo zijn hebben wij met wat simpele maatregelen, zoals bijv. tochtstrippen e.d. ons gasverbruik onder de 500m3 gekregen.
  Nu met de stijgende gasprijs scheelt dat honderden euro’s per jaar.
  Voor een gemiddeld huishouden stijgt in 2021 de energiebelasting op gas met bijna 5%.
  In 2021 stijgt de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit met 10%.

  Beantwoorden
 8. Ja, verwarming alweer wat langer aan, afhankelijk of het overdag of avond is en of ik thuis werk, of me vaker verplaats. Mijn ‘overdagtemperatuur’ kon ik niet aanklikken, namelijk 20,5. En na het eten/‘s avonds gaat de thermostaat nog wel ietsje omhoog. En als ik aan de koude kant van het huis zit en stil zit, bv tv kijk, doe ik een extra vest aan, soms een wollen dekentje over mijn benen en gaat de thermostaat soms ook wat hoger. Ik ga geen kou lijden en maak het comfortabel qua temperatuur, dat staat bij mij voorop.

  Beantwoorden
 9. Ik woon in een woning van Eigenhaard de best waardeloze woningbouw.mijn verwarming staat op 25gr want het huis is koud en klaag al jaren maar die gasten doen niets.een kleine radiator moet een woonkamer gang en keuken verwarmen.

  Beantwoorden
 10. De verbruiks cijfers van Bert Petersen lijken me realistischere benadering , temeer wij een seniorenkoppel zijn , daarmee is 22 gr doenbaar

  Beantwoorden
 11. Leuke discussie. Het gaat ons links of rechtsom allemaal aan!

  Op onze vorige 1992 tussenwoning in D’chem brachten onze 10 zonnepanelen net iets meer op dan verbruik van ca. 3000 Kwh 3 pers gezin. Extra isolatie leverde afgelopen zachte winterjaren verbruik van gas 600 – 800 m3.
  Thermostaat ’s avonds op 19,5.
  Ondanks goed geïsoleerde vloer met dikke Amerikaans grenen planken moesten we toch pantoffels aan bij temperatuur buiten onder de 10 graden. Of we moesten de thermostaat op 21 graden zetten, wat we ook niet wilden.

  Als 60+-ers recent verhuisd naar monumentaal pand in LK.
  Flinke 2 o 1 kap woning met uitbouw (oa bad- slaapkamer) en deels niet geisoleerd, gelukkig vloer hoofdwoning wel, geen kruipruimte. Energieklasse G zodoende toen we het kochten.
  De vorige bewoners met 6 pers zouden ruim € 350 per maand aan energie hebben verbruikt.
  Totaal zijn er 6 slaapkamers, die deels nog niet goed geïsoleerd zijn.

  We proberen woning te verduurzamen:
  Grote zolder al geisoleerd isolatiewaarde Rc 4,8 m2 K/W zou zijn gerealiseerd. M.n. deze zomer erg prettig. Ongeisoleerd zou het zo 50 graden zijn geworden aldaar.

  17 zonnepanelen (met vergunning).
  Hebben nu inductie kookplaat ik schat in dat we naar verbruik gaan van tenminste 3500 Kwh.
  We leveren dan ca. 1200 tot 1500 Kwh retour.

  In bijna gehele deels met isolatieglas voorziene woning (1988 en uitbouw ca 1999) komt HR++ glas.
  Wordt binnenkort gerealiseerd. Deels monumentaal HR++ glas.

  We hebben vloerverwarming aangelegd (gas achteraf wellicht slimmer geweest electrisch!).
  Eind Sept ging bij instelling van 18 graden de CV al aan, vinden we niet raar, want het kiert/ tocht hier en daar nog al flink. Wordt ook aan gewerkt.

  Bij deze 18 graden hoeven we nu geen pantoffels aan en zelfs geen trui.
  Als het echt koud wordt zal de thermostaat heus wel naar 19 graden mogen, warmer niet want dat vinden we dan niet meer comfortabel.

  Sept 62 m3 gas verbruikt. Waarvan ca. helft aan verwarming.
  We verwachten een gasverbruik tussen de 1600 – 1800 m3.
  En hierbij uitgaand van feit dat je in 6 koudere maanden (okt t/m mrt) ca 80 % van je gas verbruikt.
  Schatting 6 warmere 340 m3 (alle dagen thuis).

  Wellicht wat minder als er meer isolerende maatregelen zijn genomen zoals glas wat er nog in komt en evt. spouwmuur isolatie, maar wat ik ook zelf wil en kan uitvoeren.

  Dat brengt ons dan op maandlast van nu €153. Mogelijk minder ivm stroom teruglevering.
  Essent geeft advies €138

  Ondanks het grote “koude huis” leven we in feite comfortabeler als in onze eerdere tussenwoning.
  Gezien het feit dat we zowat een verdubbeling hebben van oppervlakte maar zeker inhoud (plafonds beneden 3,80 m) vinden we dit al netjes. Maar we moeten het nog gaan meemaken ?

  Beantwoorden
 12. Sinds ik Wim hof doe zet ik alleen de verwarming aan als er visite komt. Ik vind het zinloos om een compleet huis te verwarming terwijl je ook gebruik kunt maken van je interne kacheltje

  Beantwoorden
 13. Wel al aan, maar met haardje (droog fruithout) erbij nog niet echt moeten werken. Dit ondanks de ingestelde 21 graden. ( mijn vrouw durft het dan handmatig nog wel eens hoger te zetten.
  Om van de winter comfort op peil en verbruik toch onder controle ( huis 1926) te houden vorig jaar een TADO systeem geinstalleerd. Top.

  Beantwoorden
 14. Wij, huishouding van twee personen zijn met onze twee honden verhuist van een hoekwoning naar een vrijstaande woning met een verdubbelde inhoud. Woning slecht geïsoleerd wel spouwmuur maar geen dak isolatie, ramen dubbel glas maar uit het jaar 1966. In onze vorige woning zaten we op een maand tarief van €170 voor gas/elec.
  Dachten met verdubbeling van dit tarief naar €340 pm uit te komen maar helaas moesten we €1000 aan het eind van het eerste jaar bijbetalen.
  Zware tegenvaller dus en kon twee dingen doen verhuizen of probleem aanpakken. Ben voor het laatste gegaan en heb gaan onderzoeken wat ik zelf zou kunnen doen.
  Heb inmiddels een radiator bijgeplaatst in de badkamer en keuken waardoor het comfortabel voelt in alle vertrekken en je met een lagere gemiddelde temperatuur uitkomt en nu niet een ruimte onnodig hoger verwarmd omdat de keuken niet warm is te krijgen door te weinig capaciteit. Heb verder het dak aan de binnenkant geïsoleerd met piepschuim van 5cm dik, gewoon tussen de draag balken, ik weet dat dit niet de best gekozen oplossing is maar wel makkelijk te doen ziet er strak uit behoeft geen afdekplaat en heb waar nodig er behang tegenaan geplakt waardoor lage kosten. Grote verbruiker bleek óók de warmwater voorziening met lange aanvoer leidingen en daardoor veel water en warmte verlies tussen ketel en kraan bij het even handen wassen en het warm houden van de 80liter boiler die op temperatuur gehouden wordt om het bad te kunnen vullen. Heb nu losse electrische boilers geplaatst in de keuken, boven badkamer en de beneden badkamer en een aparte voor het bad welke alleen aangezet wordt als er een bad gepland is. Verder hebben we zoveel mogelijk ramen voorzien van gordijnen of rol gordijnen en zelfs ook de voordeur en ons de discipline aangeleerd deze ook dicht te doen s’avonds in de winter evenals de buiten rolluiken om het hele huis, was wel even een werkje om de juiste afmetingen te vinden op Marktplaats maar met wat kleine aanpassingen voor een klein budget aardig gelukt allemaal.
  De CV ketel is nu 9 van de 12 maanden uit in tegenstelling tot voorheen waarbij hij 12 maanden aan moest blijven. Nu een jaar later heb ik de jaar afrekening van 2019 binnen en krijgen we €900 terug?

  Beantwoorden
 15. Wanneer je een pensioenado bent breng je sowieso al meer tijd thuis door met gevolg hogere energiekosten. Daar komt bij dat mijn man en ik niet vaak voor 1:30uur in bed liggen en ‘smorend om 8 uur redelijk fris en fruitig aan het ontbijt zitten.
  Maar…we hebben toch iets gevonden waar we heel blij mee zijn.
  Omdat we ‘s avonds meestal in de zithoek vertoeven hebben we een infraroodpaneel op ons plafond laten plaatsen die werkt eenvoudig op een thermostaat. De cv thermostaat zetten wij alvast op de nachtstand.
  Voordelen: een heerlijke stralingswarmte ( alsof je in de zon zit)
  Veel minder gasverbruik
  Infrarood werkt heilzaam op de spieren.
  Als ik opnieuw zou beginnen zou ik mijn hele huis er mee verwarmen. Ze zijn in prachtige opvallende, maar juist ook onopvallende panelen te koop, zowel voor wanden als plafonds.

  Beantwoorden
 16. Hier staat de verwarming nog niet aan, en is het 18 graden.
  Wel heb ik gasbevingschade en ook mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier in de provincie Groningen.

  Ben van mening dat ik mag bepalen hoeveel gas er hier gewonnen mag worden.

  Dan is het sorry Nederland maar onze veiligheid gaat voor.

  Beantwoorden
 17. In de kou gaan zitten op 20-??? Echt niet! In de kou zitten is armoede. Comfort is belangrijker dan een 10-15 € per maand. De verwarming staat overdag aan op een comfortabele 22 graden. En in de nacht op 18.

  Beantwoorden
 18. Voor een groot deel van het jaar woon ik alleen in een groot huis (2 onder 1 kap, bouwjaar 1901, 5 slaapkamers). Twee uur in de ochtend en 2 uur in de avond gaat momenteel de cv aan zodat het huis niet al te veel afkoelt. In de huiskamer is er een openstaande gashaard die ik aanzet als ik daar wil zitten en in de grote keuken (ook weer naar behoeve) laat ik een gaspitje branden en/of gebruik ik een electrische met olie gevulde radiator. Die keuken vangt gelukkig ook veel zon. Voor de Corona tijd ging ik veel weg dus dat spaart wat kosten uit.

  Beantwoorden
 19. Wij wonen in een groot hoekhuis uit 1932 en het huis is zonder muren, we hebben 3 grote open verdiepingen. Wel dubbelglas. Ook wij zijn met de pandemie meer thuis en stoken dus meer. Ik heb een behoorlijk bedrag op de spaarbank, een goed salaris en absoluut GEEN BEHOEFTE om in de kou te zitten! Ik drink nu ook thuis meer koffie omdat ik dat niet op het werk doe, daar bezuinig ik ook niet op! Zuinig zijn is leuk, maar er moet ook geleefd worden. Ik trek toch al een extra vest aan ’s winters, maar ik ga niet met twee vesten een muts en wanten aan in de woonkamer zitten! Helemaal met je eens Tom!

  Beantwoorden
 20. Vraagje, Ik verwarm met een daikin airco. Ik zet hem geheel uit in de nacht. In ochtend is het dan 15,5 gr. Is het goedkoper om in de nacht stand 18 graden aan te houden of airco uit.
  Hoop op een advies ik weet het niet meer. Gr Inge

  Beantwoorden
 21. Beste Inge,

  Een goede vraag,want ik zit met hetzelfde probleem want weet het ook niet. Ik heb al diverse dingen uitgeprobeerd,zoals het bijhouden van temp. t.o,v, verbruik,overdag airco op 20 graden en in de nacht op 17 graden,maar elke dag is anders en het verbruik ook,dus is mijn vraag ook: Wat is het beste om te doen.
  -24 uur op 20 graden
  -overdag 20 graden en in de nacht 17 graden
  -overdag 20 graden en in de nacht de airco uit
  N.b. heeft een lagere temp. van de airco een gunstig invloed op het verbruik? En als de Fan harder blaast,verbruik je dan ook meer energie? Heeft meer Fan en een lagere temp invloed op verbruik?

  Met vriendelijke groet;
  Job

  Beantwoorden

Plaats een reactie