Onze tv opzeggen of niet? We testen het een week.

Het spookte al wat eerder door ons hoofd, maar we waren nog niet klaar voor het opzeggen van de tv. Nu wel, denken we. Dus tijd voor een experiment. Het tv kastje koppelen we een week los. Redden we het zonder?

Vroeger, toen ik nog jong en onschuldig was, kon ik uren voor de tv zitten. ’s Ochtends startte ik braaf met het ontbijtnieuws met Jan de Hoop. Later keek ik veel naar Discovery Channel, Flikken Maastricht en How It’s Made.

De afgelopen jaren ben ik steeds minder tv gaan kijken. We kijken vaak nog wel het NOS Journaal en interessante documentaires op de NPO. En heel af en toe The Voice. Maarja, heb je daar nu een abonnement voor nodig?

Begin gemist

Vorig jaar had ik ons thuispakket al overgezet naar alleen internet, maar dat pakte niet goed uit. We bleken onbewust heel vaak gebruik te maken van Begin Gemist. Daarmee kan je als je midden in een programma valt, het programma vanaf het begin starten. Oei. Paniek. Gelukkig kon ik de omzetting toen nog annuleren en hielden we ons tv-abonnement.

NPO Start

Om naar programma’s van de publieke omroep te kijken, heb je geen televisieabonnement nodig. Dat kan natuurlijk via uitzending gemist. Maar je kan ook live via internet de zenders bekijken. Tegenwoordig kun je bij het live kijken van een zender ook tot drie uur terug scrollen, net zoals bij een YouTube filmpje. Zo kun je dus ook een programma vanaf het begin terugkijken. Handig!

Hoe kijk je dan tv zonder abonnement?

Om tv te kijken zonder abonnement gebruiken we de app van NPO Start. Die open je op je telefoon of tablet. Daarna kun je verbinding maken met de Chromecast die aan de tv gekoppeld is. Mocht je daar nog nooit van gehoord hebben, het is een kastje dat ervoor zorgt dat je via internet tv kan kijken. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat ik Netflix kan kijken op mijn tv.

De voordelen van een leven zonder tv-abonnement

Ik heb een aantal reden waarom ik het abonnement van onze tv wil opzeggen.

Allereerst bespaart het kosten, namelijk 7,50 per maand. Dat is geen megabedrag, maar wel 90 euro per jaar.

We kijken gemiddeld een uur per dag tv en 99% van de tijd is dat naar programma’s op NPO1, NPO2 of NPO3. Dat is ook allemaal live en via Uitzending Gemist via internet te zien.

Ik stoor me ook erg aan de reclames bij het tv kijken van commerciële zenders. Daarom haak ik bijvoorbeeld al snel zodra ik al even naar RTL4 heb gekeken. Hoe minder je tv kijkt, hoe meer je doorkrijgt wat een onzin er allemaal op tv te zien is.

Ook wil ik minder naar schermen kijken. Ik werk overdag veel met computers, kijk tussendoor op mijn smartphone. Moet ik dan daarna ook ’s avonds uren naar de tv kijken? Dat lijkt me niet goed. Ik wil meer tijd offline en schermloos doorbrengen. Geen tv-abonnement helpt daarbij.

Kastje in de kast

Om eerst even te ervaren hoe het is om zonder interactief tv-abonnement te leven, hebben we het kastje losgekoppeld en in een la onder de tv gelegd. Eens kijken wat het resultaat is na een week. Gaat het ons lukken? Of verlangen we snakkend naar de roddels van RTL Boulevard? Ik vermoed dat het wel goedkomt :-).

En jij? Heb jij nog een tv abonnement? Ik ben benieuwd.

22 gedachten over “Onze tv opzeggen of niet? We testen het een week.”

 1. Aan de ene kant zeg je dat je Netflix kan kijken op je TV, aan de andere kant wil je meer tijd schermloos doorbrengen. Netflix is ideaal om vooral véél naar dat scherm te kijken. :)
  Als je zegt dat je minder TV wil kijken, bedoel je waarschijnlijk niet alleen “lineaire” TV. Je noemde al Begin Gemist en online kijken.
  Wij maken ook gebruik van
  * Programma’s opnemen die niet on demand te krijgen zijn
  * Video on demand: gratis film en serieaanbod
  * Replay TV: tot een week geleden de programma’s kijken
  Maak jij daar wel eens gebruik van?

  Beantwoorden
  • Minder lineair TV kijken inderdaad, maar ik vermoed niet dat veel mensen die term kennen.

   Wij nemen nooit iets op. Netflix kijk ik niet zoveel, dus ik zal niet enorm gaan bingewatchen op de tv :-).

   Beantwoorden
 2. Hoi Tom,
  Voor gemiddeld 0,25 per dag besparing kan je beter je Nedflix abonnement met iemand delen. Voor deze “besparing” zou ik me niet veel gedoe op de hals halen. Gemak dient de mens.

  Beantwoorden
 3. Wij kijken tv via NLziet en alleen een internet abonnement. Bij NLziet kijken wij RTL en SBS programma’s zonder reclame. Scheelt zo 20 minuten aan reclame per uitzending. En NPO programma’s kunnen wij vooruit kijken, ideaal. Maar beter is om minder tv te kijken.

  Beantwoorden
 4. Ik heb mijn tv in de slaapkamer staan, als ik naar bed ga kijk ik iets als RailAway of een andere documentaire. Van die documentairestemmen val ik heerlijk in slaap en dat scheelt slaapmedicatie :)
  De tv blijft dus om die reden. Maar wel boven, dus als ik echt iets wil kijken “sjouw” ik ‘m naar beneden(t is maar een kleintje hoor)

  Beantwoorden
 5. Oh wat heerlijk, ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen. Wij hebben tv en internet van Ziggo (meest simpele pakket maar toch nog €51,- per maand). Ik zou de tv ook het liefste eruit gooien, maar de man des huizes kijkt graag Formule 1 op tv en vind helemaal geen tv in huis maar vreemd. Hier staat – buiten de F1 – doordeweeks de tv nooit aan, in het weekend meestal alleen ’s avonds – maar dat zijn programma’s waar je heel makkelijk zonder kunt :) Eigenlijk houden we het geheel echt aan voor de F1. En daar heb ik nog geen goedkopere oplossing voor gevonden, helaas..

  Beantwoorden
  • De F1 kijken heeft een prijs. Het gaat mij er persoonlijk niet om om zo zuinig mogelijk te leven. Ik wil gewoon niet betalen voor iets dat ik weinig gebruik. Als je blij wordt van F1 en dat kost je bedrag X en je hebt dat ervoor over, is dat goed!

   Beantwoorden
  • Hallo , er is bij ziggo nu ook een tv+internet abonnement voor 41.50 pm , heb ik sinds kort ook , even zoeken via google , of via internetten.nl
   De internet snelheid is wel lager , maar zitten regelmatig met 3 of 4 apparaten er op , gaat prima , scheelt toch weer 10 € pm , en eerste 3 mnd 34.95

   Beantwoorden
 6. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt NPO Start te kijken via Chromecast. Bij ons stopt de stream op Chromecast er zo vaak mee dat er inmiddels een oude laptop naast de tv staat.

  Beantwoorden
  • Oh, wat vervelend om te horen. Van stotterende streams heb ik nog geen last gehad. Heb je het op verschillende momenten getest? En goed WiFi-bereik ook op de plek van je tv?

   Beantwoorden
 7. Ik denk er ook over om Kpn tv op te zeggen maar de kleine besparing laat me twijfelen. Beneden nu een smart tv dus geen chromecast meer nodig. Boven nog wel. Bijna alles is idd zo ook te zien. Netflix en videoland abonnement samen met npo is idd eigenlijk voldoende. T live kijken van npo heb ik nog niet uitgeprobeerd. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
  • Hoeveel het scheelt als je tv opzegt bij je KPN abonnement, weet ik niet precies. Ik zie op hun site dat het 10 tot 15 euro scheelt per maand. Als je het een te kleine besparing vindt, niet doen ;-)

   Beantwoorden
 8. Wij (begin 70) kijken best veel TV, veel van de NPO is wel interessant voor ons en er zijn voldoende series beschikbaar om het zonder Netflix etc te kunnen . We hebben KPN Digitenne en kijken ook graag de 2 Belgische zenders en ook regelmatig BBC.
  Afgelopen jaar is Digitenne op een ander systeem over gegaan en konden we de recorders niet meer gebruiken om op te nemen. Op dit moment hebben we een free to Air kastje met harde schijf en kunnen we NPO 1–2-3 opnemen. Voor Belgie hebben we het geluk dat dochter in daar woont en via haar belgische telefoonnummer kunnen we die zenders achteraf bekijken. Voor de BBC hebben we nog geen oplossing.
  Daarom blijven we nog een TV abonnement hebben

  Beantwoorden
  • Als je het vaak gebruikt is er niets aan de hand :-). Het gaat mij erom dat je betaalt voor de dingen die je gebruikt. Ik heb er een hekel aan dat ik geld moet uitgeven aan diensten die ik niet gebruik.

   Beantwoorden
 9. Hoi Tom! Ik heb mijn televisie-abonnement meer dan een jaar geleden opgezegd en kijk net als jullie nu sporadisch via internet en de Chromecast. Ook bijna alle RTL- en SBS-programma’s kun je op die manier bekijken. Ik heb daardoor totaal niet het idee dat ik iets mis. Benieuwd hoe jullie het vergaat deze week!

  Beantwoorden
 10. Voor mij zou het prima kunnen, ik kijk erg weinig tv, en als ik op een of andere manier de BBC zou kunnen kijken dan zou ik het vandaag allemaal opzeggen. Dit artikel heeft me aan het denken gezet…. misschien is dit ook iets voor ons. Ik ga dat nog eens uitzoeken! Maar eerst wil ik leren beleggen, dus dat is de eerste uitzoekklus dit jaar!

  Beantwoorden
 11. Wij hebben thuis enkel een internetverbinding en een Netflix-abonnement, en zelfs daar volgen we momenteel maar één serie op. Heb absoluut niet het gevoel iets te missen! Wat we dan wel doen ’s avonds? Praten, lezen, wandelen, puzzelen, spelletjes spelen, beetje gsm’en, bakken of koken,… De avonden vliegen ook bij ons om :)

  Beantwoorden
 12. Door een relatiebreuk (hij hield de tv) ben ik ooit afgekickt. Nu al jaren een beamer voor een paar keer per week een film of serie kijken. Er kan geen bios op tegen dat scherm :) Gedeelde Netflix en Ziggo met NPO is voldoende voor ons.

  Laatst zag ik weer eens reclames bij een vriend thuis, bizar hoe stompzinnig die zijn als je er jaren geen gezien hebt…

  Beantwoorden
 13. Grappig om te lezen! Ik heb zelf eind vorig jaar mijn tv-abonnement opgezegd. Ik kijk inderdaad via de NPO app en de rest achteraf via de RTL XL en SBS app. Werkt prima voor mij en scheelt toch weer. In mijn geval scheelde het me zo’n 16 euro per maand, omdat ik overgestapt ben van provider.

  Beantwoorden

Plaats een reactie