De spaarrente stijgt!

Na tijden van negatieve rente op je spaarrekening, is de spaarrente eindelijk weer aan het stijgen. Maar wat nu? Blijven zitten of overstappen?

Ik heb er al vaker over geschreven, een spaarrekening is heel belangrijk om te hebben. Zelfs in tijden van inflatie of negatieve rente. Met een financiële buffer van 3 tot 6 maanden aan maandelijkse uitgaven, bescherm je jezelf tegen een hoop ellende.

Toch is het wel fijn als je iets terugkrijgt voor het geld. Gelukkig is de rente weer aan het stijgen. Voor een hogere rente moet je alleen niet bij de grote huisbanken zij. ING, Rabobank en ABN Amro bieden maar hele lage percentages. Leaseplanbank (0,75% rente op jaarbasis) en Lloyds Bank (0,85% rente op jaarbasis) geven al een stuk meer rente.

Kan het nog hoger? Ja zeker! Bunq geeft sinds een paar dagen 1,31% rente per jaar op hun gratis Easy Savings rekening.

Ga je voor nog meer risico en durf je verder de grens over te gaan, dan kun je 2% rente krijgen bij Trade Republic. Dat is een beleggingsapp. Dat doet me wel wat aan IceSave denken, waardoor ik het niet overweeg.

Stel dat je 1.000 euro op je spaarrekening hebt. Hoeveel effect heeft het rentepercentage dan? Je ziet het in onderstaande tabel.

RentepercentageTe ontvangen rente per jaar
0,15%€ 1,50
0,25%€ 2,50
0,75%€ 7,50
0,85%€ 8,50
1,31%€ 13,10
2,00%€ 20,-

Je ziet dat een laag percentage, zoals bij een grootbank, veel effect heeft op de ontwikkeling van je spaargeld. In mijn geval is het tientjeswerk, maar ik denk dat ik wel op zoek ga naar een andere plek om mijn spaargeld te stallen. Bunq is wat mij betreft een kanshebber. In dure tijden is elke euro meer die je krijgt toch weer meegenomen.

Wat doe jij? Blijf je zitten waar je zit of ga je op zoek naar de hoogste spaarrente?

Foto: Mathieu Stern.

3 gedachten over “De spaarrente stijgt!”

  1. In maart lopen er deposito’s af. Dan ga ik nog wachten tot de rente verder stijgt. Vroeger durfde ik geen Europese banken met Europese garantie te doen. Inmiddels ben ik boos genoeg om het wel te gaan doen. Ik wacht nog af.

    Ik doe ook in Geldvoorelkaar en daar heb ik goede ervaringen mee. Ik kies wel voor lagere rente en kijk goed naar de kleine lettertjes. Ik doe dit nu al tien jaar. Ben er blij mee. Goede administratie wordt daar gevoerd.

    Beantwoorden
  2. Ik blijf bij Bigbank (1,3% vrij opneembaar en 2,7% voor een deposito van 12 maanden). Valt (net als Icesave destijds) onder het depositogarantiestelsel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie