Steeds vaker kom ik het tegen: onder elk nieuwsbericht op Facebook wordt er wel geklaagd of plaatsen mensen ontzettend agressieve of onaardige teksten. Is dit de heksenjacht van de 21e eeuw?

Wat schiet je ermee op?

Vanachter hun computer zeggen mensen de meest nare en negatieve dingen over anderen. Lekker veilig, zou je denken. Maar de vraag is: wat schiet je ermee op?

Ben je negatief omdat je zelf even niet lekker in je vel zit, je ontevreden bent over je leven en geen idee hebt welke kant je op moet? Of doe je het om aan jouw “vrienden” op Facebook te laten zien hoe gebekt en stoer je wel niet bent? Voor mij is het zelfs een reden geweest om nieuwsmedia in mijn tijdlijn te ontvolgen. Dan kijk ik ‘s avonds liever naar het NOS-journaal of bezoek ik de nieuwswebsites wanneer ik zin heb. Zonder te kijken naar de reacties van mijn landgenoten.

Wat een perfect leven…

Behalve negativiteit heb je ook mensen die doorslaan naar de andere kant en alleen maar de positieve kanten van hun leven online zetten. En waarbij het zelfs lijkt alsof ze nooit een zuchtje tegenwind hebben en je je afvraagt: wat doe ík fout?

Voor wie?

SIRE (Stichting Ideele Reclame) stoorde zich er ook aan en introduceerde een nieuwe campagne: Voor wie? Met deze campagne wil SIRE mensen inspireren om vaker stil te staan bij de vraag of je bepaalde keuzes maakt omdat je daar zelf gelukkig van wordt, of om hiermee aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Het helpt als we wat vaker stil zouden staan bij de vraag voor wie we de dingen doen, die we doen. Luisteren naar ons eigen gevoel. En iets minder naar elkaar kijken. Daarom laat SIRE in haar nieuwste campagne heel Nederland stil staan bij de vraag ‘Voor wie doe jij het eigenlijk?’.

Een eenvoudige vraag, maar voor mij toch nuttig. Ik zet minder op Facebook en heb meer contact met mensen via privéberichten, waar ik voorheen het idee had dat ik jarigen op Facebook ook nog eens extra in het “openbaar” moest feliciteren. Zodat andere mensen zagen dat ik aan de jarige dacht. Serieus. Ook focus ik nu op direct genieten van mooie gebeurtenissen, zoals een schitterende zonsondergang, zonder daar foto’s van te maken.

En jij? Voor wie doe jij het?