Onlangs werd ik gevraagd voor een samenwerking met een groene energieleverancier. Aan het promoten van zaken die goed zijn voor de wereld draag ik graag mijn steentje bij. Maar was deze leverancier wel zo groen?
In bloggen gaat voordat je het weet een hoop tijd zitten. Aan de ene kant lijkt het op werk en aan de andere kant op een hobby. Een hobby mag geld kosten, maar het is natuurlijk ook wel leuk als je via een samenwerking met een bedrijf de kosten kan dekken.
Is dit iets waar ik me in kan vinden?
Ik wil wel echt alleen zaken delen waar ik achter sta. Geloofwaardigheid is voor mij belangrijk. Grappig voorbeeld, een influencer tweette een tijd geleden dat ze zo blij was met haar Samsung. Raden wat er onder de tweet stond? “via Twitter for iPhone”. Tja, daar gaat je geloofwaardigheid.
Even zoeken dus
Terug naar de groene energieleverancier. Eerst bekeek ik de pagina van de leverancier zelf. Zag er best goed uit… Toen herinnerde ik me het onderzoek van de Consumentenbond naar energieleveranciers. Wat bleek? Deze energieleverancier was helemaal niet zo groen als beweerd werd en kreeg slechts een magere voldoende.
Nee.
Ik heb dus vriendelijk bedankt voor de samenwerking. Het resultaat is wel dat ik inspiratie heb gekregen voor dit verhaal ?.
Als je trouwens op zoek bent naar een energieleverancier die wel groen is, kan ik je Vandebron aanbevelen.
Check hier hoe duurzaam jouw energieleverancier daadwerkelijk is.
Beeld: Unsplash
Wanneer dit een grote leverancier is, vind ik je reactie wat te makkelijk. De grote jongens (RWE, Vattenfall, Eneco) hebben naast een duurzame doelstelling ook een rol in het stabiel houden van het netwerk. Dat gaat op dit moment niet zonder dat we (bijvoorbeeld) gascentrales gebruiken. De consumentenbond rekent ze daar wel op af. Om het voorbeeld van Vandebron eens te nemen: vandaag is het windstil en (vanwege de winter) komt er nauwelijks zonne-energie het netwerk op. Ra ra, waar komt de stroom vandaan… ;)
De ‘groene’ energieleveranciers die bovenaan staan in de lijstjes van de consumentenbond, zijn vrijwel altijd klein en ze hebben soms niet eens zelf opwekcapaciteit. Het is voor hun veel makkelijker om een 10 te halen.
Dank voor je reactie. Food for thought! Mocht je interessante linkjes hebben om hier meer over te lezen, houd ik me aanbevolen.
Ik citeer even uit het onderzoek van de consumentenbond zelf betreffende Eneco:
“Eneco heeft veel investeringen in windenergie gedaan, maar het cijfer wordt wat gedrukt doordat er afgelopen tijd ook is geïnvesteerd in een gascentrale. Daarnaast heeft Eneco te weinig fossiele desinvesteringen gedaan om beter te kunnen scoren.
Om beter te scoren in dit onderzoek zou Eneco vooral moeten desinvesteren in gasgerelateerde technieken en nog meer moeten investeren in 100% duurzame technieken als wind en zon. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind en zonneenergie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen.”
https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/tests/energie-vergelijken/wise_odns_rapport_a4_2019.pdf
Niet investeren in gascentrales brengt de leveringszekerheid in gevaar. Op zon en wind alleen kunnen we (vooralsnog) niet werken, zelfs niet als we zouden investeren in accu’s. Dat gat is nog te groot.
Op dit moment wordt zo’n 15 procent van alle elektriciteit die in Nederland wordt verbruikt, opgewekt uit duurzame bronnen (wind, zon, biomassa) in Nederland. Zie: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/09/vooral-meer-groene-stroom-uit-zon
Dus als iedereen ineens zou overstappen naar één van de groene koplopers onder de energieleveranciers, is het niet zo dat iedereen dan ineens alleen nog maar duurzame elektriciteit uit Nederlandse bron heeft. Daarvoor wordt in Nederland momenteel te weinig opgewekt met wind, zon en biomassa.
Wel zou er een belangrijk signaal van uit gaan als meer mensen overstappen naar de koplopers van de energieleveranciers. Inwoners, bedrijven en anderen laten zo merken dat zij echt groene stroom uit Nederland willen. Daar is dan dus vraag naar.
En zo werkt de economie: als er meer vraag is naar groene stroom uit Nederland, zal het aanbod meegroeien (meer wind en zon uit Nederland). Dat zorgt ervoor dat de elektriciteitsvoorziening in Nederland steeds verder verduurzaamt. Dus overstappen naar echt groene elektriciteit uit Nederlandse duurzame bron is een bijdrage aan het verduurzamen van de elektriciteitsvoorziening.
Interessant om de vergelijkingen te zien. Sinds wij een eigen cv-ketel hebben (2010) i.p.v. de zeer energie slurpende collectieve verwarming, heb ik voor Greenchoice gekozen. Ik ben erg tevreden over de bronnen waar mijn energie vandaan komt en de klant- en gebruiksvriendelijkheid van het bedrijf/website.
Mijn gedachten zijn dat wij als samenleving te lang hebben gewacht mileau bewust te werken en te implementeren. Ik kom net uit Florida in de VS en ik zag heel weinig van mileau werking. Geen recycle bakken, airco op het hoogste overal waar wij kwamen en in een week 2 of 3 keer reclame over mileau bewustheid gezien. Dit na 1300 km te hebben neergelegd door het staat. Ook daarvoor een week in Canada met IETS meer daarvan gezien maar niet opvallend veel. Ik ben ook in verschillende landen in Europa de laatste jaar/ jaren sinds een serieuze blik op een mileau crisis is aangeslagen.
Dus mijn ervaring is dat Nederland voor aan wat dit betreft staat. Waar 15-20 jaren geleden een stap voor stap aanpak misschien mogelijk was, is ons trage reactie als wereld samenleving (naar mijn mening) de reden dat veel mer druk op ons staat om ons ‘achter tuin op te ruimen’. Dus de realiteit dat wij steeds op gas als back-up moet leunen/ rekenen is (een herinnerende oogopener voor mij) waar maar het neemt niet de consequenties op het mileau daarvan en de groter van hetzelfde dat staan ons samenleving in de toekomst te wachten.