De beste vaatwastabletten en de ecostand

Al jaren droomde ik van een vaatwasser. Vorig weekend was het zover en kwam mijn zwager – de held- een afvoer en kraan aanleggen. Onze vaatwasser staat nu tegen de keukenmuur, met de badkamer aan de andere kant. Hop, daar ging een boor de muur in en kwam er door het gat van een aantal cm doorsnee een afvoerbuis tevoorschijn. Kraan aansluiten, vaatwasser plaatsen en gaan. Zo klinkt het wel heel makkelijk, maar het was toch een klus die ik niet zelf zo snel en goed had kunnen uitvoeren.

Hoe blij kan je zijn met een vaatwasser

Nu ben ik al een week erg blij. Het scheelt zoveel om na het eten niet meer de druk te voelen om te moeten afwassen. Ook kijken we niet meer tegen stapels vuile vaat aan. Gewoon alles de vaatwasser in en de rommel is uit het zicht. Dat hebben ook aardig wat mensen uit mijn omgeving moeten horen. Sorry als je moe werd van mijn blije vaatwassermonologen, haha.

De beste vaatwastabletten

Op alleen water doet een vaatwasmachine het natuurlijk niet. Daarom zocht ik naar de beste vaatwastabletten. Daar zijn zoveel verschillende soorten en merken van. Huismerken, A-merken, aanbiedingen… De Consumentenbond heeft 2 jaar geleden een test uitgevoerd. De vaatwastabletten van Lidl kwamen als beste uit de test. Wel bijzonder hoor, 44 tabletten voor nog geen 6,5 cent per stuk. Onze vaatwasser heeft inmiddels een aantal keer gedraaid en werkt inderdaad top. Alles komt er mooi en streeploos uit en heeft een mooie glans.

Ecostand

Het eerste programma dat we te zien krijgen zodra we de vaatwasser aanzetten is de ecostand. Een programma van wel 3 uur en 15 minuten. Ongeduldig dat ik ben krijg ik dan de neiging om dan de ‘speed’ knop in te drukken. Maar is de inkorting van het programma nog wel eco en wordt dan nog schoon? Waarom duurt het zo lang?

Het ecoprogramma bespaart 30% elektriciteit en ¼ water vergeleken met een standaard programma. Omdat het water minder wordt opgewarmd (en het verwarmingselement is de grootste stroomvreter), is er meer tijd nodig om het water rond te sproeien. Dat rondsproeien zelf gebruikt niet zoveel energie. Na afloop van het lange ecoprogramma springt de vaatwasser uit zichzelf open, waardoor er minder hitte nodig is om de vaat te drogen.

Meer lezen over de ecostand? NRC schreef een artikel “De ecoknop, maakt die een apparaat echt zuiniger?

Ben jij van kamp handafwas of kamp vaatwasser? En kan jij ook zo blij worden van op het eerste gezicht zulke eenvoudige zaken als een vaatwasser? Ik ben benieuwd.

14 gedachten over “De beste vaatwastabletten en de ecostand”

  1. Ooh wat goed, ik vroeg mij dus dat juist laatst af of eco stand nou echt beter zou zijn i.v.m. dat het langer duurt etc. Wat goed om nu het nu te weten hoe het zit. Dank je wel, Tom.
    Ik kan begrijpen dat het zoveel opgeruimder gevoel geeft en scheelt in tijd. Heerlijk! Hou dat gevoel van genieten lekker vast!

    Beantwoorden
  2. Ik ben een fan van de vaatwasser. De hele afwas van een dag kan er in ( twee personen). We hebben wel gemerkt dat er veel kwaliteitsverschil is tussen de diverse vaatwasmachines.

    Beantwoorden
    • Dat kan ik me zeker voorstellen! Dank voor de tip van het vaatwasblokje. Ik zal eens kijken of dat voor onze vaatwasser ook werkt en of het niet een giga kliederboel wordt bij het halveren van het blokje.

      Beantwoorden
  3. Het risico van de ecostand is wel dat de temperatuur te laag is en dat er vetafzetting in de afvoerslangen kan ontstaan. Dit was ook de reden van kapotgaan van onze vorige. Wij doen dus gewoon het standaardprogramma. Blokjes zijn handig, maar voor het beste resultaat doen we los zout/spoel/poeder van Sun (regelmatig in de aanbieding: 2 voor 1). Nooit uitgerekend, maar gezien de hoeveelheid waarschijnlijk nog goedkoper dan de blokjes (15ml schepje poeder is voldoende voor 1 keer).
    Laatste tip: vaat niet te goed schoonmaken, anders denkt de sensor dat het vast aangekoekte vuil is en wordt er extra gespoeld.

    Beantwoorden
    • Dank voor de goede tips! De wasmachine zetten we af en toe ook op een hogere temperatuur, inderdaad. Had er nog niet aan gedacht om dat bij de vaatwasser te doen.

      Beantwoorden
  4. Hmmmz, de ecostand werd mij door een bezoekende monteur (na drie jaar heul blij vaatwassen op die stand) juist afgeraden omdat het de ophoping van vet en vuil in de machine zelf kan bevorderen. Hij raadde aan om minimaal één keer per week de vaat op de hoogste en warmste stand te doen. Dus dat doe ik nu heel braaf. Mutatis mutandis hetzelfde voor de ecostand op de wasmachine overigens…
    En ook ik houdt, na zes jaar, nog steeds blije vaatwassermonologen! En van mij mogen er alleen maar W5 blokjes in.

    Beantwoorden
    • Dank voor je waardevolle toevoeging, Mariken! De wasmachine zet ik bij het wassen van beddengoed en handdoeken ook op 60 graden, inderdaad. Zal hier ook bij de vaatwasser rekening mee houden. Dus net de roosters van de afzuigkap er maar ingezet op stand 70. Dan spoelt de rest ook weer goed schoon.

      Beantwoorden
  5. Kamp vaatwasser! Wil nooit meer zonder! Ik gebruik de ecostand nooit. We kopen bij de Sligro grootverpakkingen glansspoelmiddel en zout en bij de Jumbo huismerk blokjes. Ik gebruik het korte 30 minuten programma vaak, en dat met een half blokje. Ik maak iedere zaterdag alle zeven goed schoon en iedere eerste zaterdag van een kwartaal zet ik hem leeg aan op de heetste stand om even goed door te spoelen. Hij ziet er na 14 jaar nog steeds uit als nieuw en werkt nog perfect!

    Beantwoorden
  6. Ja hallo hier een trouwe gebruiker (en reparateur van witgoed) van losse producten, glansspoel, zout en Sun poeder (goedkoopste van allemaal). Vaatwasser hier een Bauknecht GSF3174 van (Jawel!) 27 jaar oud doet zijn kunstje hier mee perfect, geen doffe glazen, geen aangetast RVS OID, alles streeploos schoon en altijd op heetste programma( 65 Gr). Vaatwasser heeft geen Bypass operatie nodig van opgestopt vet in de leidingen, ruikt fris en blinkt van binnen en geen doorgerotte rekken. het handigste van losse poeder is als je vuil wat vervuild is gooi je er iets extra in, bij licht vervuild slechts een theelepeltje voldoende. Blokjes ook vaak gebruikt maar De opgehemelde LIDL blokjes lossen niet snel genoeg op. De POD achtige Dreft ( die dingen met vloeibare verpakking) die schuimen als ik weet niet hoe en kom dus vaak bij klanten met storingen dat de vaat wasser “lekt”, maar in wekelijkheid te veel schuimt..

    Nog een advies van een oude rot in het vak: gebruik altijd glansspoel en onthardingszout waarom? Daar het blokje pod of poeder in eerste gedeelte van programma word gelanceerd in het water en pomp af.. alles verdwenen Gaat spoelen met gehard water en glansspoel wat erna volgt is wederom zonder glansspoel en alleen water.. En daarbij altijd het heetste of automatisch programma ( Is ook hygienischer), is vaak ook het kortste programma, is de vaatwasser het schoonst van binnen, vet spoelt makkelijker weg en minder slijtage ( Omloop pompen gaan hierdoor snel defect) door te lang draaien ( zeg maar 1U20 TOV 3,5U).. Er word nooit gekeken naar reparatie kosten TOV zuiniger draaien of erger nog complete vervanging a 400-1000 Euro door slecht gebruik..

    PS: haal overtollige vet/vuil van je borden/ pannen… Vaatwassers werken tegenwoordig met zo weinig water, dat voorspoelen meestal een soep is van ellende..

    Beantwoorden

Plaats een reactie