Financiën, Technologie

Cloudopslag: gebruik jij Google Drive of Dropbox?

Gebruik jij de cloud Google Drive Dropbox iCloud

Gisteren ontving ik een mail van Dropbox dat mijn abonnement bijna afloopt en het bedrag voor een extra jaar opslag binnenkort in rekening wordt gebracht. Een reden om weer even te onderzoeken of ik op het gebied van cloudopslag nog op de juiste plek zit.

Waarom gebruik ik cloudopslag?

Ik gebruik de cloud omdat ik mijn bestanden up-to-date wil houden tussen mijn laptop, vaste computer en telefoon. Dropbox zorgde er tot nu toe voor dat alles synchroon liep, zonder dat ik me daar druk om hoef te maken. Daarnaast is het een prettig idee dat je bestanden er nog zijn als er wordt ingebroken of er brand uitbreekt.

Dropbox VS Google Drive

Bij Dropbox kan je alleen kiezen voor een betaalde versie met 1 terabyte (dat is 1024 gigabyte/GB) aan opslag voor 99 euro per jaar. Ik heb nog even gekeken, en ik gebruik maar 75 GB (zo’n 7%) van die extra ruimte. Zonde dus eigenlijk… Daarom keek ik gisteren verder naar aanbieders.

Bij Google kun je als je niet genoeg hebt aan de gratis 15 GB opslag kiezen voor 100 GB betaalde opslag, voor 2 euro per maand of 19,99 per jaar. Aangezien dat me op jaarbasis een kleine 80 euro scheelt heb ik daar nu voor gekozen.

Apple biedt ook opslagruimte aan via iCloud. Daar heb ik niet voor gekozen, omdat ik het nog niet volwassen/betrouwbaar genoeg vind.

Laptop is hard aan het werk

Dus nu ben ik alle bestanden aan het overzetten van Dropbox naar Google Drive. Dat ging heel makkelijk. Ik heb eerst de extra ruimte bij Google gekocht. Daarna heb ik de software van Google Drive op mijn computer gezet. Vervolgens heb ik op mijn laptop de mappen van Dropbox naar Google Drive gesleept. De bestanden worden nu geüpload naar de servers van Google. En ik denk dat dat nog wel even duurt. Dat is afhankelijk van de uploadsnelheid van je internetverbinding.

Maak jij gebruik van cloudopslag? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd.

Misschien vind je dit ook interessant:

Beeld: Stocksnap.io

Niets missen?

Ontvang wekelijks nieuwe tips in je mailbox :-).

 1. Aad

  Apple biedt ook opslagruimte aan via iCloud. Daar heb ik niet voor gekozen, omdat ik het nog niet volwassen/betrouwbaar genoeg vind.

  Dat vraagt natuurlijk om een uitleg, ik gebruik icloud al een tijd, 2,99 voor 200 GB p/m en het werkt prima samen met alle Apple apparaten..
  Met Groet

  • Tom

   Tom

   Dank voor het delen van jouw ervaringen, Aad. Fijn dat je goede ervaringen hebt met iCloud. Ik ben een keer mijn gegevens kwijtgeraakt (was toen nog in de opstartfase) en ik vind de onzichtbaarheid van de synchronisatie niet prettig. Zo zag ik niet welke bestanden als laatst waren bijgewerkt en was de synchronisatie ook niet zo zichtbaar. Is dat inmiddels anders?

   Groeten! Tom

Leave a Reply

© 2017 Tips van Tom