Vorige week vertelde ik je over Cyberduck, een prettig FTP-programma. Maar een goede teksteditor om de bestanden fijn en overzichtelijk te bewerken, kan daar natuurlijk niet bij ontbreken. Geen idee hoe een website er achter de schermen uitziet? Lees dan ook vooral verder. Ik heb het in deze tip namelijk ook over gratis interactieve cursussen waarmee je bijvoorbeeld HTML kunt leren.

Brackets – een overzichtelijke teksteditor

Letterlijk vertaald betekent brackets haakjes. En dat is waar het vaak om gaat bij het scripten en coderen. Brackets is een gratis text editor, gemaakt door Adobe. De makers van onder andere Photoshop, Indesign en PDF-lezer Acrobat.

Het fijne aan Brackets vind ik dat het snel opstart en het de code netjes kleurt en overzichtelijk maakt. Zo houd je een goed overzicht bij het creëren en bewerken van web-bestanden. Na het bewerken wordt het bestand weer netjes geüpload via Cyberduck.

Je kan Brackets gratis downloaden voor Windows en Mac vanaf hun website.

brackets-gratistexteditor

Afbeelding: Brackets.io

Codecademy – Gratis scriptcursussen

HTML? CSS? PHP? Geen idee waar ik het over heb? Kijk dan vooral eens op Codecademy. Een website waarbij je gratis en interactief leert coderen. Je krijgt afhankelijk van de door jou gekozen cursus eerst een uitleg, waarna jou gevraagd wordt om stap voor stap een opdracht uit te voeren. Als je een opdracht goed uitvoert, ga je door naar het volgende deel van de cursus.

Registreren is gratis. HTML & CSS zijn niet de enige cursussen. Je kan er ook terecht voor onder meer Java, SQL, Javascript, PHP, JQuery en Python.

Alvast een kleine hint: HTML regelt de inhoud van de website en CSS de opmaak. Als je met je rechtermuisknop op een pagina klikt, kun je de paginabron weergeven. Nu heb je een kijkje onder de motorkap en zie je de daadwerkelijke html van de site die je bezoekt! :)

Afbeelding: Codecademy

Afbeelding: Codecademy