Bewust offline

Een van de laatste keren dat ik schreef over bewust offline zijn, was alweer in 2019. Dit blogje is eigenlijk een reminder om weer wat vaker offline te zijn.

Deze week merkte ik dat ik mij op weg naar mijn werk wat onrustig voelde. Ik was alweer zo bezig met mijn mobiel. Opende de ene app na de andere, zonder dat ik daar voldoening uithaalde. Eens kijken of ik dat kon beïnvloeden. Ik zette de mobiele data van mijn iPhone uit. Grappig wat een verschil dat al maakt. Je kan rustig naar buiten kijken, jezelf afvragen hoe je je vandaag voelt. Kijken naar de mensen om je heen. En niemand die je digitaal kan storen of afleiden.

Ik heb ook weleens geëxperimenteerd met het helemaal uitzetten van internet (wifi en mobiele data). Bijvoorbeeld de hele avond al of vlak voordat je gaat slapen. Je bent dan nog wel telefonisch bereikbaar in het geval van nood, maar internet zet je pas aan nadat je een uur wakker bent. Je hebt dan echt rustig de tijd om de dag op te starten, zonder dat je beïnvloed wordt door vaak onbelangrijke zaken.

De komende tijd wil ik onderweg, maar ook thuis, weer wat vaker offline zijn. Doe je mee?

Ben jij weleens bewust offline? En moet jij dan, net als ik, ook je internet uitzetten? Of is het voor jou genoeg om gewoon je telefoon weg te leggen?

2 gedachten over “Bewust offline”

  1. Ik doe smorgens een rondje mail, krant en blogs…en savonds. Op de laptop, ik heb geen mobiel. Ik erger me enorm aan mensen die op bezoek/in gesprek zijn maar tegelijkertijd steeds met hun mobiel bezig zijn. Aan de ander kant vinden zij me ouderwets want ze kunnen me niet appen(wel mailen en op de vaste telefoon bellen)
    Succes met meer offline zijn, het zal je bevallen.

    Beantwoorden
  2. Ik hoef niet bewust offline te gaan, mijn telefoongebruik is nog steeds binnen de perken. Zal mijn leeftijd zijn (bijna 55!) waardoor ik geen FOMO heb. Ik kijk per dag zo’n 10 minuten naar de mensen die ik volg op Instagram, TikTok staat niet op mijn telefoon, FB ook niet. Ik lees wel veel blogs op mijn laptop, meestal tijdens het ontbijt (nu dus! ;-)). Verder gebruik ik mijn telefoon voor handige dingen zoals het weer, bankieren, appen, agenda, mailen, en nog véél meer, maar dus niet voor social media.

    Beantwoorden

Plaats een reactie