Ben ik verslaafd?

Als ik wakker word ben ik connected. Op de fiets surf ik op internet. Bij de lunch. Tussendoor. In de rij bij de supermarkt. Bij het avondeten. Ook voordat ik in slaap val. Ben ik verslaafd?

Alcoholistencheck

Als je mijn internetactiviteiten in bovenstaande tekst vervangt door het drinken van een glas wijn of een biertje, dan zou ik op de alcoholistenchecklist een dikke voldoende scoren en zou je me verslaafd noemen.

“Verslaafd: niet in staat om los te komen van de genoemde gewoonte” – Van Dale

Facebook is een koelkast

Maar ben ik dan ook automatisch verslaafd aan internet? Ja en nee. Facebook checken is voor mij zeker een (nutteloze) gewoonte.Eengewoonte waar ik niet veel verder mee kom. Mensen vergelijken Facebook weleens met een kijkje in een koelkast. Je opent de deur elk uur, om keer op keer te zien dat alles nog hetzelfde is. Alsof er toch ineens een lekkere pudding in zou staan. Alleen is Facebook dan wel een koelkast waar alleen de lekkerste en mooiste producten staan. Veel mensen laten op Facebook alleen maar zien hoe leuk ze het wel niet hebben en hoe blij ze wel niet zijn. Ik doe er zelf ook aan mee hoor, maar voor een reëel beeld moet je niet op Facebook zijn. Facebook helpt mij dan ook niet altijd verder. Wel kan het gezellig zijn. De Facebook-pagina van Tips van Tom is natuurlijk wél nuttig ;-).

Omdat het kan

Gelukkig ben ik ook nog wel in staat om zonder internetverbinding te leven. Maar waarom zou dat moeten? Ik heb internet, ik kan het gebruiken, dus ik gebruik het.

Nuttig?

Gelukkig gebruik ik niet alleen maar Facebook. Ik gebruik internet ook om:

  • mijn agenda te beheren en te synchroniseren;
  • mail te versturen en te lezen;
  • sociale contacten te onderhouden;
  • reizen met het OV te plannen;
  • de weg te vinden met Google Maps;
  • te navigeren in de auto;
  • geldzaken te regelen;
  • mezelf te ontwikkelen / antwoorden te zoeken op vragen;
  • jou te inspireren door tips te delen op deze blog;
  • te surfen op fora en te lezen over gadgets en andermans problemen (moet ik niet te veel doen, want dat slurpt uren! Tiktok, is het alweer zo laat?).

Verslaving negatief

Verslaving vind ik een negatief woord. Ik behoor tot de generatie die geen plaatsnamen hoefde te stampen bij topografie. Het ging er niet om dat je leerde waar Akkrum ligt, het ging erom dat je weet hoe je dat moet opzoeken. Ik ben heel handig in het vinden van de juiste informatie. De balans opmakend helpt internet me op dit moment meer verder dan dat het me tegenwerkt.

Wel kies ik ervoor om 30 minuten voor bedtijd en na het opstaan niet naar schermen te staren. Ik heb al gemerkt dat dat helpt om minder stress te hebben. Zo begin en eindig je de dag op een ontspannen manier.

Hoe zit dat bij jou?

Internet kan ik met recht een waardevolle aanvulling noemen. Hoe zit dat bij jou? Ben jij verslaafd? Gaat er bij jou een hoop productieve tijd verloren? Of helpt internet jou verder te komen?

2 gedachten over “Ben ik verslaafd?”

Plaats een reactie