Ben ik te obsessief met geld bezig?

De laatste tijd stoor ik me steeds vaker aan het bezig zijn met geld. Ik merk dat ik meerdere keren per dag inlog op de app van mijn bank, de stand van de hypotheek check en mijn nettowaarde uitreken.

Ben ik te veel met geld bezig?

En op die vraag geef ik direct maar een antwoord. Ik denk van wel. Sinds we vijf jaar geleden ons huis kochten, ben ik al bezig met het optimaliseren van de kosten. Want hoe lager de lasten zijn, hoe minder geld je per maand nodig hebt om van rond te komen en hoe vrijer je je voelt. Toch?

Ambitieuze financiële doelen

Eigenlijk voel ik me helemaal niet vrij, ondanks de lage lasten die we hebben. Ik denk niet dat het nuttig en nodig is om cijfers te noemen. Dat zorgt alleen maar voor vergelijkingsdrang. Ik ben trouwens iemand die van ambitieuze doelen houdt. Zo hebben we nu een aantal keer maximaal extra afgelost op de hypotheek. Maar betekent dat, dat we dat de komende jaren ook moeten doen?

Ik weet het niet en ik kom er niet uit. Elke keer denk ik weer iets besloten te hebben en dan verander ik toch weer van mening.

Lastige situatie

Misschien moet ik het hele ‘geldgedoe’ maar even loslaten. Op mijn werk ben ik nu aan het reïntegreren van mijn burn-out. Op dit moment werk ik 2 dagen 2 uur. Hoe het opbouwschema er verder uit gaan zien, weet ik niet. Dat ligt eraan hoe ik me voel. En als ik over een paar maanden (?) weer mijn volledige dienstverband werk, dan is dat maximaal voor 3 dagen per week. Hoe ziet mijn functie er dan uit? Blijven sommige van ‘mijn’ taken dan bij de mensen die ze tijdelijk hebben overgenomen? I don’t know. Daar moet ik eigenlijk ook niet mee bezig zijn.

De activiteiten voor mijn eigen bedrijf heb ik ook volledig afgebouwd, dus er komt ook minder geld binnen per maand. In de problemen kom ik niet, maar de vraag is of je jezelf met een kleiner/lager salaris dan wel zo moet uitdagen om elke maand 33% van de inkomsten in een extra hypotheekstorting te stoppen.

Aflospauze

Eigenlijk krijg ik steeds meer het idee dat ik mezelf een aflospauze moet geven. Gewoon even stoppen, dan maak je toch een jaar geen maximaal gebruik van de boetevrije ruimte? Van wie moet ik eigenlijk aflossen?

We zijn al ver gekomen de afgelopen jaren en dat is fijn, maar het voelt nu zo dwingend. Deze week is een lieve vriendin van me overleden op haar 55e, dat zet mij toch ook wel weer met beide beentjes op de grond. Er moet ook tijd zijn om te genieten. Je weet niet hoe lang je hebt.

Vrije gevoel terugkrijgen

Door het hebben van lage lasten is het juist het idee dat wat je ook doet qua werk, je altijd de rekeningen kan betalen. Al is dat bij wijze van spreken werken in een koffiebar. En dat is juist het gevoel dat ik mis. Door de doelen die ik mezelf opleg zou ik me juist vrijer moeten voelen, maar dat doet het niet. Snap je ‘m?

Beter worden

De komende tijd is het belangrijkste dat ik beter word. Weer energie in mijn lichaam krijgen! Niet meer piekeren en mezelf gezond voelen. Zonder stress aan het werk gaan. Het is een uitdagend proces, om zo met jezelf aan de slag te zijn. Ik begin wel mijn valkuilen op te merken, dus we zijn op de goede weg.

Daarnaast is er nog een fijne Slack-groep waar ik in zit. Daar praten we ook veel over geld. Moet ik daar misschien ook maar even een tijdje afstand van nemen?

En nu?

Wat zal ik nu doen? Mijn spaar- en betaalrekeningen verbergen in de app van mijn bank? De financiële overzichten die ik heb verbergen? Al het sparen, beleggen en aflossen gewoon eens even loslaten?

Oei, oei, oei. Ik weet het allemaal even niet. Eigenlijk ben ik ook benieuwd naar of jij tips voor mij hebt om het bezig zijn met geld los te laten. En ik lees in mijn verhaal ook een hoop ‘moeten’. Worstel jij ook weleens met dit soort vragen? 

Foto: Ümit Bulut

31 gedachten over “Ben ik te obsessief met geld bezig?”

 1. Lieve Tom

  Ik herken mij zo in je blog. Ik kijk zeker 3 x per dag naar mijn effectenrekening. Mijn zichtrekening zeker 1x per dag en mijn spaarrekening zeker 3x per maand. En dan moet je weten dat niet ineens magisch geld bij komt. Sinds dat we een huis gekocht hebben is het alleen maar erger geworden. Ik hou mijzelf aan een heel strak spaarplan, anders moet er nog meer geld van mijn effectenrekening komen. En dat wil ik vermijden.

  Veel liefs,
  E

  Beantwoorden
  • Dank voor je lieve bericht, E. Hoop dat je er de komende tijd ook meer balans in kunt vinden. Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis! :)

   Beantwoorden
 2. Eerst uit je hoofd, dus dingen doen die jij leuk vind. Maar ook gewoon doelloos wandelen kan helpen. Geld is handig… maakt niet gelukkig. Zorg voor jezelf

  Beantwoorden
 3. Wat een feest van herkenning, dit stuk. Om twee redenen: ten eerste omdat ik zelf ook meerdere malen per dag check op de verschillende plekken die daar voor zijn, veel lees over ‘geld’, en behoorlijk actief bezig ben met optimaliseren.

  Twee: omdat het in deze tijd van het jaar (of eigenlijk in de afgelopen week) op de geldblogs veel lijkt te gaan over minderen in de aandacht die je geeft aan het proces. Sommige mensen stoppen met ‘de aanpak’, anderen nemen afstand, maar iedereen reflecteert.

  Ik heb dat minder. Ik vind het leuk om te pielen met getallen, en dingen te leren. Als dat actief bezig zijn gaat vervelen of onnodige druk op gaat leveren, dan gaat mijn aanpak om.

  Hoe? Misschien door passiever te gaan investeren in ETFs (ik beleg nu actief), maar zeker door me minder onder te dompelen in nieuws, informatie en updates. Allemaal triggers om de aanpak aan te scherpen, en in mijn beeld zou de reis naar financiele onafhankelijkheid (of misschien wel latere luxe) niet stressvol moeten zijn. Dat betekent ook dat je een aanpak hebt die past bij je levensstijl. Bij mij past (nu) actief beleggen in de structuren die ik daarbij heb bedacht.

  Misschien zorgt jouw burnout en aanhangende stress wel voor de noodzaak te simplificeren, en een aanpak te hebben waar je minder bij na hoeft te denken. ETFs, fonds-investeren, of misschien wel minder druk door de bedragen te verlagen, of iets anders. Dat weet je uiteindelijk met de in je hoofd opgeslagen info het beste zelf. Stoppen of een jaartje pauze tot het weer past is natuurlijk ook altijd een optie.

  Wat misschien geruststellend is, is dat zelfs als je afbouwt tot het absolute minimum van aandacht en inspanning, je financiele bewustzijn alsnog een stuk sterker ontwikkeld is dan de meesten. Een lichtgewicht aanpak kan daardoor prima werken, je alsnog een behoorlijke mate van zekerheid geven, maar dan met een stuk minder stress.

  Beantwoorden
  • Dank voor je uitgebreide reactie, Robert! :) Van geldzaken automatiseren word ik ook weer onrustig, dan heb ik de controle niet. Beleggen doe ik via Meesman in indexfondsen, gelukkig wordt daar maar 1x per week de tussenstand bijgewerkt. Alleen kijk ik vaak op mijn spreadsheet wat de tussenstand is.

   Leuk dat jij actief belegt! Daar moet je stalen zenuwen voor hebben :)

   Beantwoorden
  • Misschien kun je het ook eens omdraaien. Wat ben je bang om kwijt te raken, als je niet checkt? Geld is energie, emotie en meer. Je hoofd wijst je nu niet de weg dus luister naar je lichaam en je hart. Stapje voor stapje, en nu lekker niks beslissen. Alleen maar zijn. Dat is alles en das genoeg. Vrijheid zit van binnen en daar zit ook jouw oplossing. Xxx

   Beantwoorden
 4. Ben 2 x per jaar met geld bezig begin en eind van het jaar. Eind van het jaar om zoveel mogelijk op te maken aan de juiste dingen. Denk aan de zorgverzekering in 1x betalen of koffie inslaan voor het 1e half jaar. Dit alles om zo min mogelijk vermogensbelasting te betalen. En rond april om de belastingpapier in te vullen verder eigenlijk niet. Wat je al schrijft gezondheid en geniet is belngerijker en het kan allemaal morgen anders zijn. Geniet en blijf gezond Tom tis maar geld en werk meer niet ??

  Beantwoorden
 5. Dag Tom,
  Je geeft inderdaad al zelf antwoord op je vraag. Je zegt: ik denk het wel. Maak daar gerust van dat je obsessief bezig bent. Meerdere malen per dag inloggen is niet oké. Je moet proberen hier van af te kikken. Eerst 1 x per dag proberen, daarna om de dag. Zodat je op een gezond niveau uitkomt van 1 x per week om te kijken hoe de vlag er voor staat. Met beleggen is het iets anders als je het zelf doet. Schrijf dan op voor hoeveel je het ooit gekocht hebt en bedenk voor hoeveel je het zou willen verkopen. Dan hoef je alleen de koersen in de gaten te houden 1 x per dag en als het niet in de buurt komt van de koers waar je het voor wil verkopen. Laat je het los, beleggen is immers voor de lange termijn. Een spaarrekening iedere dag bekijken? Waarom het wordt niet meer als je niks erbij stort, maakt niet uit of het op je betaalrekening staat of spaar je krijgt toch nul procent rente. Onthoudt gezondheid is zoveel belangrijker dan geld.

  Beantwoorden
 6. Het kan zeker geen kwaad om een klein beetje afstand te nemen van je financiën optimaliseren, en kijken waar jij als persoon gelukkig van wordt. En misschien is dat wel met minder werken en minder inkomen.

  Ik ben er van overtuigd dat zelfs met iets minder geld, je het wel gaat redden, omdat je goed met geld bent en verstandige keuzes zult maken.

  Ik probeer zelf ook elke maand een zo hoog mogelijke savingsrate behalen, maar tegelijkertijd niet ten koste van alles. Als ik een keer iets minder spaar, dan is dat ook goed.

  Succes met het vinden van de balans!

  Beantwoorden
 7. Ik heb zelf een burn-out gehad en nu terugkijkend weet ik dat er geen slechtere tijd was om me met geld bezig te houden dan toen. Ik had van te voren bedacht dat ik 2000 euro extra per jaar zou aflossen op mijn energiebespaarlening. dus ik had geld op mijn rekening staan in de eerste maanden van mijn burn-out (teruggave belastingdienst, vakantiegeld en nog zo het een en ander) en heb toen volgens mijn bedachte regel 2000 euro overgemaakt. en vervolgens kwamen nog de rekeningen, die ik gewoon wist, maar op dat moment niet de mogelijkheid om het een en het ander te koppelen. die kon ik ook gewoon betalen, maar de buffer was leeg. en toen ging ik naar 70% van mijn salaris… Het was erg fijn dat mijn ouders bij konden springen en dat ik genoeg hersteld was om te gaan budgetteren en besparen, maar als ik dat geld niet over had gemaakt was het heel veel makkelijker gegaan: kortom dit is niet het goede moment om je met geld bezig te houden, want hoogst waarschijnlijk heb je nu niet de mogelijkheid om alles te kunnen overzien.
  er wordt altijd gezegd dat een burn-out of chronische stress je IQ met zo’n 13 punten doet dalen, nou ik denk wel dat het mijne in die periode zo rustig 30 punten lager lag. geef jezelf die tijd, het hoeft niet nu en doe vooral niets overhaast wat je niet kan terugdraaien. je kan geld altijd apart zetten, maar maak het nog niet over. ergste wat kan gebeuren is dat het achteraf wel had gekund en dat je 1 jaar later hypotheekvrij bent. lijkt mij zelf best overkomelijk.

  Beantwoorden
 8. Ik lees met name de burn-out en het niet -kunnen loslaten van je handelingen m.b.t. geld- ik denk zelf dat je nog erg in de controle stand staat, terwijl je ook ondertussen merkt dat het geen energie oplevert maar het kost. De belangrijkste stap is dat je dingen gaat doen die energie opleveren en daar hoort het gedrag wat je nu heb niet bij. Raak je dan je overzicht kwijt als je het loslaat en in welke mate dat kan ik niet voor je bepalen. Wel zal het onwennig zijn in het begin. Ik wens je veel succes met deze overwegingen. Succes R.

  Beantwoorden
 9. Als je teveel moet van jezelf en je je lat continu op te hoog legt komt dat terug op elk vlak dus ook op het financiële.
  Waarom moet een mens zoveel van zichzelf dat hij/zij er ziek van wordt. Waarom moet een man/vrouw alles ten alle tijden onder control hebben. Waarom vind hij/zij het niet erg als iemand fouten maakt maar zelf mag je van jezelf ze niet maken. Waarom zijn we zo soepel voor een ander maar zo streng voor ons. Ik kan de antwoorden er wel voor bedenken voor mezelf maar niet voor jou Tom.
  Één ding weet ik zeker heb je de antwoorden gevonden dan komt het weer dik in orde met je.
  Dikke knuffel van:
  Meer door minder

  Beantwoorden
 10. Ja ja, been there, done that, got the t-shirt ^_^ Ik zag de got van de vriendin voorbij komen. Gecondoleerd. 55 jaar. Dan zou ik nu nog 5 jaar te leven hebben :(

  Jij bent gelukkig een stuk jonger Tom. Je stelt vragen waar je zelf het antwoord het allerbeste op weet.

  Ga even uit de Slack groep. (Ik mis nu niets volgens mij toch?) Kap met dat inloggen op je bankapp. Focus op jezelf, op herstel, op ontspanning, op jullie twee. Leer haken ;)) #geintje

  Ga lekker lezen in oude Genoegs. Of doe niets. Alles wat goed voelt voor jou. Geld is maar geld. Je weet wie het schrijft ;)

  Beantwoorden
 11. Hey Tom,

  Ook als je vijf jaar geen cent zou aflossen, zou je er beter voorstaan dan heel veel andere mensen. Wees trots op wat je bereikt hebt, en een pauze lijkt me een goed idee!

  Beantwoorden
 12. Hoi Tom,

  Ik doe niets met geld behalve uitgeven. Ook ik kijk toch 3 keer per dag op mijn bank en spaarrekening. Volgens mij is dat iets wat iedereen doet. Hierboven staan een hoop mensen die goede adviezen geven over wat je zou kunnen doen. Het feit dat je je nu druk maakt over het “kijken” naar je bankrekeningen zegt eigenlijk al genoeg. Je moet je voorlopig vooral druk gaan maken over je gezondheid. Het is niet niks een burn-out en als je daar niet al je aandacht aan geeft gaat het je meer kosten dan geld. Focus op wat echt belangrijk is en dan komt de rest vanzelf. Geef jezelf een bos bloemen zei mijn therapeut. Ik vond het nogal stom, maar deed het en was verbaasd over hoe blijk ik daarvan werd. Tom geef jezelf een bos bloemen en geniet daarvan. Het is het begin om weer leren te genieten, om dat gevoel weer te herkennen.

  Beantwoorden
 13. Hi Tom,

  Ik lees jouw blog normaal gesproken nooit, maar zag de titel voorbij komen bij Zuinigaan. Omdat ik je normaal gesproken niet lees weet ik niet of je te obsessief ermee bent, maar ik herken wel veel in jouw verhaal.

  Zelf heb ik een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis. Een van de “symtpomen” hiervan is heel obsessief bezig zijn met geld, sparen, mezelf weinig gunnen etc. Maar ook op andere gebieden ben ik vrij streng en obsessief bezig, dit is echt een valkuil voor mij.

  Mensen met zo’n type persoonlijkheid zijn ook erg gevoelig voor burn-outs. Wellicht vind je het interessant om er iets over te lezen.

  Maar probeer ook weer niet obsessief de andere kant door op te slaan. Ga vooral kijken wat je echt wilt en waar jij je daadwerkelijk prettig bij voelt. Het hoeft niet zo te zijn dat je overal 110% voor hoeft te gaan, je kunt ook af en toe wat aflossen en er de rest van de tijd wat minder mee bezig zijn. Het ligt er maar helemaal aan wat jij prettig vindt.

  Om een persoonlijk voorbeeld te noemen: ik was altijd heel obsessief met mijn budgetten voor verschillende dingen, er kwamen steeds meer potjes bij. Op een gegeven moment stond ik haast in dienst van al die potjes, in plaats van dat mijn systeem MIJ diende. Ik ben er toen kritisch naar gaan kijken: wat is nou ECHT nodig? Wat zou er echt gebeuren als ik het een beetje loslaat? Inmiddels heb ik dus een stuk minder potjes qua budgetten en ik leef nog steeds en ben niet failliet gegaan. ;)

  Beantwoorden
 14. Wat een “feest” der herkenning! Ik heb dankbaar alle adviezen gelezen van de andere lezers. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar mijn obsessieve gedrag wordt 9 vd 10 keer getemperd door mijn vriend. Die is veel meer van “we leven ook nu hè An..”. Ik verkondig al jaren (soms zelfs met een bepaalde vorm van trots?!) dat ik op water en brood met pindakaas zou kunnen leven om bepaalde financiële doelen te behalen, maar dat mijn vriend daar gelukkig wel de balans in brengt door dit niet te willen. Zo frustrerend, maar ik begin nu door te krijgen dat dat m’n redding is..

  Ik kan je geen tips geven, ik zit ongeveer in hetzelfde schuitje, maar laten we afspreken wat vaker doelloos een rondje te gaan wandelen. Alles begint met een eerste stap! ?

  Beantwoorden
 15. Verzamel mooie momenten en geen geld….
  Geld besparen kan ook een vorm van geld verzamelen worden als je mooie momenten vergeet.

  ….misschien kun je er wat mee? In ieder geval veel goeds… lieve Tom.

  Beantwoorden
 16. Zo wat herkenbaar Tom. Doe wat je goed lijkt. Een ding wil ik je nog wel meegeven: dit is een belangrijke fase in het goed kunnen omgaan met geld. Je leert de waarde van geld beter in te schatten en jouw relatie met geld te begrijpen. Hier ga je de rest van je leven nog wat aan hebben.
  Het is trouwens goed om het hier met anderen over te hebben (zoals alles goed is om ergens te kunnen bespreken). Tomas als eerste natuurlijk. Hou je taai!

  Beantwoorden
 17. Herkenbaar, al vind ik mezelf niet te obessief. Ik probeer het doel voor ogen te houden voor mezelf. Dat is niet “rijk worden”, maar “rijk leven”. Keuzevrijheid. In mijn werk kwam dit na een aantal gesprekken met een goede manager en een hele goede coach. Die coach gaf me een opdracht: “go running without a watch”. Ik was veel bezig met hardlopen, maar legde me de druk op om altijd sneller te zijn dan mijn vorige tijd. Of een lagere hartslag bij hetzelfde tempo. Alles wat ik maar kon vergelijken. Ik mocht wel doorgaan met hardlopen, maar geen horloge meer om of hartslagmeter. Genieten van het moment, van de dag, van de omgeving. Dit probeer ik ook toe te passen op andere gebieden. Makkelijk? Nee. Maar het heeft wel (letterlijk) mijn leven gered.

  Beantwoorden
 18. Ach, herkenbaar hoor! Ik check ook van alles, gerust meerdere malen op een dag. Maar ik maak me er niet heel druk om. Er zijn mensen die dezelfde tijd kwijt zijn aan roken, social media, een affaire… vanuit dat oogpunt heb ik een verstandige hyperfocus… en dan lach ik er nog maar eens om…
  Dit jaar voor het eerst mijn maximale boetevrije bedrag behaald (althans… bijna, nog 268,72 ;-) )
  Moet ik dat volgend jaar weer? Nee, het lijkt bijna niet haalbaar… maar als dan aan het eidn van het jaar, het opeens toch weer mogelijk lijkt, dan doe ik vast een eindsprintje!

  En, met al checken kwam ik er ook achter dat ik mijn vakantie/horeca/uitjes budget dit jaar met ruim 80 euro per maand overschreden heb… en dat in corona-tijden… heb er van genoten ;-)

  Beantwoorden

Plaats een reactie