Beleggen voor mijn nichtjes

Als oom vind ik het fijn om mijn nichtjes iets te geven als ze wat ouder zijn. Daarom zet ik maandelijks een klein bedrag voor ze aan de kant op mijn beleggingsrekening, zodat dat kan groeien.

Een kind kost een ton

Er gaan verhalen de ronde dat een kind opvoeden meer dan 100.000 euro kost. Oef.

Het Nibud rekent met gemiddelde percentages van het inkomen. Zo kost bij een twee-oudergezin een eerste kind gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen en kosten twee kinderen 25% van het besteedbaar inkomen. Bij een eenoudergezin is dat hoger, namelijk 23% voor kind één en 31% voor twee kinderen.

Zonder kinderen kun je als stel dus een hoop geld overhouden. En daar komt de term DINK vandaan. Double Income, No Kids. Een dubbel inkomen, geen kinderen dus. Het ziet er op dit moment ook niet echt naar uit dat die er in ons huishouden gaan komen. Maar ik heb natuurlijk wel nichtjes.

Mijn oom kwam binnen met een factuur

Op mijn 18e kwam mijn oom binnen met een factuur. Tenminste, dat dacht ik. Het was geen factuur, maar een polisoverzicht. Hij had toen ik geboren werd geld vastgezet en dat was in 18 jaar uitgegroeid tot een fijn bedrag. Dat vond ik zo leuk, dat ik dat nu dus ook voor mijn eigen nichtjes doe.

Maar…

Er is wel een kleine ‘maar’. Ik weet nog niet precies op welke leeftijd mijn nichtjes het bedrag krijgen. Het lijkt me leuk om ze iets te geven zodra ze op zichzelf gaan wonen. En het kan ook zo zijn dat ik voorwaarden stel waar ze het bedrag voor mogen gebruiken.

Ik heb geen aparte rekening voor ze. Ik beleg het op mijn normale rekening voor indexbeleggen. Dus het geld blijft van mij, totdat ik besluit om het te geven.

De hoogte moet ik rond die tijd bekijken. Ik denk dat ik dan het totaal ingelegde bedrag uitkeer met het rendement van de gehele periode erbij opgeteld. Op dit moment is het totale rendement al 14,5%, dus dat gaat lekker.

En in een uiterst geval, stel dat ik op het moment dat ik het wil geven er heel slecht voorsta qua financiën, zullen ze moeten wachten op de erfenis. Haha.

Schenkbelasting

Natuurlijk wil ik niet dat ze belasting moeten betalen over het bedrag dat ik schenk. Op dit moment mag volgens de Belastingdienst in Nederland iedereen belastingvrij € 2.208 schenken.

Voordat ik het eerste bedrag schenk zijn we zo’n 15 jaar verder. Ik ben benieuwd naar welk bedrag ik dan mag gaan weggeven. Spaar jij iets voor jouw nichtjes of (klein)kinderen?

6 gedachten over “Beleggen voor mijn nichtjes”

 1. Je mag belastingvrij maximaal 100k schenken voor de eigen woning. Heb je én belastingvrij geschonken én je weet dat ze het goed besteden. Ach, je weet toch niet hoe de regels tegen die tijd zijn :).

  Bij ons gaat alles gewoon “op de grote hoop” geen apart potje voor ons kind.

  Beantwoorden
 2. Wij sparen zeker voor onze drie kinderen. Wel nodig nu studeren niet meer ‘gratis’ is en huizenprijzen steeds hoger worden.

  Beantwoorden
 3. Ja, we sparen voor onze eigen kinderen. Op een spaarrekening op hun eigen namen. We hopen dat de
  (financiële) opvoeding t.z.t. dermate geslaagd is dat ze het nuttig besteden. We hopen dat dit een rijbewijs, studie/nuttige studententijd en/of een mooie reis wordt en geen drank en drugs (even gechargeerd). Tot hun 18e kunnen we er theoretisch zelf bij, mits voor henzelf.

  Grootouders en overgrootouders sparen óók voor ze, op een rekening op naam van onze kinderen waar wij als ouders enige gevolmachtigde zijn. Ook hier geldt: theoretisch kunnen we er tot hun 18e bij, als het moet.

  Voordeel is dat het onvoorwaardelijk van hen is en (over)grootouders het niet even uit kunnen stellen als ze er zelf even minder voor staan (en wij zelf ook niet zomaar). Nadeel is dat hun vermogen voor ons meetelt bij de vermogensbelasting. Ach, first world problems :-)

  Hun vermogen groeit gestaag. We investeren het niet – de bedragen zijn relatief fors en we durven het risico niet zo goed aan, zeker niet met geld voor hen gespaard door (over)grootouders.

  En nee, ik spaar niet voor (toekomstige) neefjes en nichtjes. Hun ouders zullen dat (wanneer actueel) zelf kunnen en moeten doen. De onderlinge band is er niet naar.

  Beantwoorden
  • Klinkt alsof jouw kinderen zo financieel een fijne start krijgen, Joris! Je zou kunnen overwegen om het geld voor een lange termijn in indexfondsen te beleggen. Maar ik snap wel dat dat niet zo prettig voelt om met geld van iemand anders te doen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie