Belastingaangifte was even ploeteren

Belasting betalen vind ik eigenlijk niet leuk, maar het is ook wel weer fijn om te doen. Want van de belastingcenten krijgen we in ons land een hoop prettige voorzieningen. Daarnaast kun je ook stellen dat je het goed hebt als je belasting mag betalen. Op naar de belastingaangifte dus.

Omdat ik al wist dat ik dit jaar moest gaan betalen en niets terugkreeg, wilde ik eigenlijk de aangifte doen op het laatste moment. Aan de andere kant gaf het me ook een onrustig gevoel dat ik niet wist hoeveel ik zou moeten betalen.

Daarom vulden Tomas en ik gisteren toch maar alvast onze belastingaangifte in. We zijn fiscale partners. Dat betekent dat ik eerst inlogde en Tomas daarna ook, zodat ik toestemming had om de rest van onze aangifte vanaf mijn account te doen.

Check de gegevens van je belastingaangifte goed

Nu is het natuurlijk zo dat we jaaaaren geleden nog belastingaangifte op papieren vellen moesten doen. Daarna kwam er een computerprogramma dat je moest downloaden, waarna je de aangifte online kon versturen. Tegenwoordig hoef je alleen maar in te loggen op de website van de belastingdienst en een aantal vooraf ingevulde gegevens te checken. Je kan nu natuurlijk ook uit gemak denken: ja joh, ik geloof het allemaal en ik klik lekker door.

Bij mij ontbrak de extra inleg van mijn pensioenrekening

Nu moest ik als ondernemer aangifte doen, omdat ik vorig jaar het grootste deel als freelancer werkte. Daardoor moest ik al een aantal verschrikkelijke stappen doorlopen met balansen, materiële activa, passiva, liquide middelen. Oef. Zelfs voor mij was het even zweten. Na een hoop gezucht en gekreun van mij merkte Tomas op: “Hè, maar dit gaat toch over geld. Dat soort dingen vind jij toch leuk?” Gelukkig konden mijn zus en ik elkaar als hulplijn gebruiken, wat de pijn dan toch iets verzacht.

In de gegevens die de belastingdienst alvast voor mij had ingevuld ontbrak de bijdrage die ik deed op mijn pensioenrekening. Hier krijg je een groot deel van wat je inlegt terug, maar dan moet het natuurlijk wel in je aangifte staan. ?

Omdat die extra pensioeninleg ontbrak, hebben we toch alles maar even doorgenomen. Wat betekent dat we op elke website weer apart moesten inloggen en je dan maar moet hopen dat je alle logingegevens nog weet ?. Qua user experience valt er voor een hoop websites toch nog een hoop te verbeteren.

Het resultaat

Joepie, de aangifte zit erop. Ik moet een paar duizend euro betalen. Ook al had ik daar op gerekend, het blijft jammer natuurlijk! ;-). Nu maar wachten op de definitieve aanslag, die als het goed is over een paar maanden op de digitale deurmat valt. Heb ik nog even de tijd om te sparen, voordat er een krater in mijn bankrekening slaat.

Heb jij je belastingaangifte al gedaan of wacht je daar nog even mee? Als je in maart aangifte doet, krijg je voor 1 juli bericht.

10 gedachten over “Belastingaangifte was even ploeteren”

 1. Gisteren gedaan. Ik mag betalen omdat ik een pensioen van buiten de EU heb, en dat staat op naam. Ik kan er nu nog niets mee, maar moet het wel aangeven. Gelukkig heb ik dit jaar maar 1 baan, en moet ik minder betalen dan vorig jaar…

  Beantwoorden
  • Klinkt niet als een prettige situatie. Misschien kun je eens een fiscalist raadplegen om het pensioen naar NL te halen?

   Beantwoorden
   • Ik ben op zoek naar iemand die er echt verstand van heeft. Dit is moeilijk. Ben bij twee mensen geweest, maar ik wist meer over het systeem dan de “expert”
    Over 5 jaar moet ik iemand hebben want dan kan ik een gedeelte hierheen halen.

    Beantwoorden
  • Wat vervelend. Misschien even contact met je belastingadviseur of de belastingdienst opnemen om te checken of het allemaal goed gaat?

   Beantwoorden
 2. Yess ik heb het er ook weer opzitten. Altijd even kijken en de nummers controleren. Toch gaat het echt enorm snel moet ik zeggen! Krijg dit jaar wat terug, omdat ik 4 maanden niet gewerkt heb (op reis geweest) en dus teveel belasting is ingehouden. Een paar duizend euro betalen lijkt me inderdaad wel jammer, of dat je het al weet of niet!

  Beantwoorden
  • Haha ja, als je even doorzet dan is het zo gebeurd. Beter dan weken er tegenop zien dat je het moet doen… Fijn dat je wat terug krijgt! Heb je het geld al een bestemming gegeven? :)

   Beantwoorden
 3. Als je weet hoeveel je dit jaar denkt te verdienen als ondernemer kun je maandelijks al je belasting vooruit betalen. Zet dit bedrag iets hoger en je krijgt volgend jaar je teveel betaalde belasting terug (spaarpotje), zo voorkom je het nare gevoel van “betalen”:). Volgens mij kun je ook het gehele bedrag in 1x betalen en misschien krijg je dan zelfs een (kleine) korting. Dat weet ik niet 100% zeker.

  Beantwoorden

Plaats een reactie