Belastingaangifte 2022 voorbereiden

Vanaf 1 maart is het weer zover, dan mogen we belastingaangifte doen over 2022. Gelukkig worden veel gegevens al vooraf ingevuld. Toch is het belangrijk om te checken of dat allemaal klopt. En misschien heb jij, net als ik, uitgaven gedaan die je kan aftrekken?

De afgelopen weken vlogen de jaaroverzichten me om de oren. Normaal gesproken zou ik die archiveren en later naar boven halen. Dit jaar doe ik het anders en heb ik een mapje aangemaakt. Daarin verzamel ik alvast alle documenten die ik nodig heb. Dan kan ik in maart in één keer de documenten erbij pakken die ik nodig heb en hoef ik niet eerst overal in te loggen en te zoeken.

Mijn aftrekbare kosten

Om mijn belastingaangifte makkelijker te maken, heb ik alvast uitgezocht welke gemaakte kosten ik mag aftrekken over het afgelopen jaar.

Kosten van het afsluiten van de hypotheek:Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur
Notariskosten voor de hypotheekakte
Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
Taxatiekosten voor het krijgen van de lening
Rente over hypotheek of lening:Mijn hypotheek bestaat uit 3 delen, van 1 deel mag ik hypotheekrente aftrekken. Dat vraag ik jaarlijks terug.
Periodieke betaling voor erfpacht:Twee keer per jaar krijg ik daarvoor een factuur van de gemeente.
Dividendbelasting:Op het dividend dat ik op mijn beleggingsrekening krijg uitgekeerd, wordt 15% Nederlandse dividendbelasting ingehouden. Dat kan ik terugkrijgen door dit bij de belastingaangifte op te geven.

Op de website van de belastingdienst vind je welke kosten je wel en niet mag aftrekken als je een koopwoning hebt. Alle aftrekposten kun je hier vinden.

Jaaroverzichten

Naast het op een rij zetten van aftrekbare kosten is het handig om de jaaropgaven alvast op te zoeken. Denk hierbij aan:

 • Jaaropgave betaalrekening
 • Jaaropgave spaarrekening
 • Jaaropgave beleggingsrekening
 • Jaaropgave van jouw werkgever (of je laatste salarisstrook van 2022)

Wil je jouw belastingaangifte 2022 ook soepel laten verlopen? De Belastingdienst heeft deze checklist gemaakt, die je helpt met voorbereiden.

Noem me een nerd, maar 1 maart staat in mijn agenda. Als de systemen van de belastingdienst het toelaten, wil ik dan mijn aangifte doen. Zit jij er al klaar voor?

Beeld: Unsplash

8 gedachten over “Belastingaangifte 2022 voorbereiden”

 1. Ik wacht eigenlijk altijd een week of iets meer, zodat de kinderziektes uit dat aangifteprogramma gehaald zijn. Wat dat betreft fijn dat jij zo snel aangifte doet, want anders worden die niet ontdekt haha… Goed voorbereid! Succes!

  Beantwoorden
 2. Hi Tom, de boekhouder van mijn man neemt alles van ons mee in de jaarlijkse aangifte en eindafrekening. Ik deed het vroeger allemaal zelf, vond het ook wel leuk, maar sinds we gehuwd zijn zijn er wat andere constructies mogelijk. De boekhouder bespreekt het dan met ons en zo zijn we allemaal blij… wij zonder zorgen, hij met ons als klant!
  Ik was trouwens benieuwd: ga je de koptelefoon kopen, de dertig dagen zijn bijna voorbij!!

  Beantwoorden
  • Hahaha, die koptelefoon! Nou, ik kwam er dus achter dat de koptelefoon die bij mijn piano ligt de 1e versie van die koptelefoon is die ik wilde kopen. Dus zolang die het blijft doen, doe ik het daar nog even mee.

   Handig, de boekhouder! Ben er wel voorstander van dat hij het met jullie bespreekt. Je moet toch een beetje in de gaten houden wat er allemaal gebeurt.

   Beantwoorden

Plaats een reactie