Niet bang voor de grote boze slimme meter

De slimme meter is al vaak negatief in het nieuws geweest. Het ding zou niet accuraat zijn, is helemaal niet slim en is een aanslag op je privacy. Sinds 1,5 jaar heb ik een slimme meter en ik ben er blij mee!

Wat is een slimme meter?

Laten we beginnen bij het begin. Een slimme meter is een elektra- en/of gasmeter, waarbij meterstanden door de netbeheerder kunnen worden uitgelezen. En juist die functie maakt de meter slim. Er hoeft geen medewerker van de energiemaatschappij meer te komen om de standen te controleren.

Bespaart het me energie?

Een slimme meter zelf bespaart je geen energie. Wel geeft het je inzicht in je energieverbruik en -gedrag. Je moet de slimme meter daarvoor wel eerst koppelen, omdat slimme meters uit zichzelf geen grafiek of historie laten zien. Dat kan aan een slimme thermostaat, zoals de Toon, maar ook aan een website.

Slimme meter uitlezen

Onze slimme meters laat ik uitlezen via Slimmemeterportal.nl. Deze website moest ik toestemming geven om de meters uit te kunnen lezen. De standen van de elektriciteit worden elke kwartier bewaard en de gasstanden elk uur. Aan het einde van elke dag worden de standen in één keer doorgegeven. De dag erna kan ik via de website grafieken inzien. Zo zie ik hoeveel ik verbruikt heb. Je krijgt zo ook inzicht in het sluimerverbruik. Het wordt zo een sport om sluimerverbruik te verminderen en dat is goed voor het milieu én je portemonnee :).

Maar dat is slecht voor mij privacy!!1!

Een veelgehoord argument tegen slimme meters is dat het slecht is voor je privacy en dat inbrekers het kunnen zien als je niet thuis bent. Die angsten neem ik graag bij je weg.

  1. Alleen mensen/instanties die je toestemming geeft kunnen jouw meterstanden uitlezen. Je kan zelf kiezen hoe vaak je wil dat de meter uitgelezen wordt.
  2. De slimme meter is standaard niet realtime uit te lezen, dus je hoeft niet bang te zijn dat boeven inloggen en je energieverbruik monitoren. En stel dat iemand je gegevens inziet, dan heeft diegene hooguit toegang tot het verleden. En ja, dan ziet iemand dat je overdag waarschijnlijk werkt en ’s avonds weer thuis komt, kookt, doucht en gaat slapen. Net als de rest van Nederland. Lekker belangrijk ;-). Inbrekers kunnen trouwens ook vanaf buiten zien of je thuis bent en of het licht bij je aan staat. Als ze willen komen, dan komen ze wel.
  3. In de voorwaarden van de aanbieder (zoals slimmemeterportal) kun je altijd zien met wie de gegevens gedeeld worden. Als de gegevens met partners of derden gedeeld worden, vind ik vaak niet prettig om een dienst te gebruiken.

Die slimme meters zijn toch allemaal stuk en onjuist?

Defecte producten moeten gerepareerd of vervangen worden. Als een slimme meter niet goed werkt dan kun je dit aangeven bij jouw netbeheerder. Oude (niet-slimme ;-)) meters kunnen ook stuk gaan. Dat er een aantal geleverde meters niet goed functioneren is niet goed. Maar bij een groot aantal geleverde producten niet uit te sluiten. Het gaat erom hoe hier vervolgens mee om wordt gegaan. Als de meters worden vervangen, dan is er toch niets aan de hand?

Hoe kijk jij na het lezen van dit artikel naar de slimme meter? Ik ben benieuwd!

Dit vind je misschien ook interessant:

Beeld: StockSnap

Plaats een reactie