Zin in een nieuwe auto (en onze autokosten)

Op sommige momenten krijg ik ineens zin in een nieuwe auto. Zo heb ik al een paar keer op het moment gestaan om me op een leaseauto te abonneren. Rijden in een gloednieuwe auto, zonder risico, zonder onverwachte autokosten.  Het lijkt zo mooi.

Voordat we onze auto kochten, keek ik al naar leaseauto’s. Vroeger kon je dat alleen zakelijke regelen, tegenwoordig zie je steeds vaker private lease voorbij komen. Je kan dan gewoon een abonnement op een auto nemen, net als bij een krant.

Iets hield me tegen

Op de één of andere manier hield het me toch tegen. Kwam dat door de hoge maandprijs? Kwam het door het contract waar je lang aan vast zat? Kwam het door het maximum aantal kilometers dat je er mee mocht rijden? Of kwam het door iets anders?

Hoe vaak gebruik ik de auto?

Wat me tegenhield waren eigenlijk alle bovenstaande factoren. Natuurlijk, voor het gevoel alleen al zou ik graag in een nieuwe prettige auto willen rijden. Totdat ik mezelf één vraag stelde: hoe vaak wil je de auto gaan gebruiken? Hmmmm, goede vraag. Dat is dus hooguit één keer per week tot twee keer per maand. Beetje zonde om dan honderden euro’s per maand te betalen, vind je ook niet?

Auto van 18 jaar

Uiteindelijk keken we naar een tweedehands auto. We kwamen uit bij een Fiat Punto uit 2002. Na een proefrit waren we eruit: dit wordt ‘m. Af en toe zitten we wel met wat samengeknepen billen te wachten op de uitslag van de APK. Maar ja hoor, de laatste keer kwam hij er zonder gebreken doorheen. Trots op ons autootje!

Onze autokosten

Wat zijn nu onze autokosten vanaf het moment van aanschaf tot aan nu?

 • Eind 2016 kochten we de auto voor € 2.050. Omgerekend naar vandaag is dat € 51,53 euro per maand
 • De wegenbelasting kost ons € 24,33 per maand
 • Verzekering van de auto kost € 37,15 per maand
 • Voor onderhoud reserveren we € 17,- euro per maand
 • De ANWB kost ons € 8,46 per maand

Totaal maakt dat een bedrag van € 138,47 per maand. Daar komt dan natuurlijk nog wel de benzine bij. Tanken doen we gemiddeld 1x per maand.

Als je zegt dat de auto al afgeschreven is en we hierna geen nieuwe auto nemen, kun je de aanschafkosten van de maandelijkse kosten aftrekken. Dan is het bedrag omgerekend € 86,94 per maand.

Het Nibud en ANWB hebben een pagina gemaakt met de kosten voor het autogebruik. De cijfers die daar staan, zijn vergeleken met onze cijfers, wel erg hoog.

Kosten gaan door

Deze kosten lopen door, zelfs als je niet met de auto rijdt. In mijn gedachte gebruiken we de auto heel weinig. Dat is vergeleken met mensen die hun auto dagelijks gebruiken in ieder geval zo. We gebruiken de auto namelijk gemiddeld 5 keer per maand. Per keer dat we de auto gebruiken, kost het ons dus 86,94/5 = € 17,38 zonder benzine of parkeerkosten.

Regels voor autogebruik

Het weinige gebruik van onze auto heeft ook wel te maken met een aantal regels die we voor onszelf hebben bedacht.

 • Ritjes die minder dan 5 km zijn mogen niet met de auto. Dan gaan we op de fiets, met het openbaar vervoer of lopend.
 • Als de reis redelijk met de trein te maken is (redelijk = niet heel veel langere reistijd vergeleken met de auto), gaan we met het openbaar vervoer.
 • Reizen naar het werk doen we ook met het openbaar vervoer en op de fiets.

Dat scheelt een hoop vervuiling en bovendien kun je tijdens het reizen met het OV ook iets anders doen. Zoals een blog schrijven of een boek lezen.

We hebben ook aan een deelauto gedacht, maar daar lopen de kosten ook snel hoog op en het is fijn dat de auto wel beschikbaar is als je hem nodig hebt.

De volgende keer dat ik me bijna laat verleiden door de mooie marketingtrucjes, pak ik mijn eigen blog erbij. Om mezelf weer met beide benen op de grond te zetten. Want een spiksplinternieuwe auto heb ik helemaal niet nodig. En als deze auto het begeeft, kopen we misschien wel helemaal geen nieuwe.

Hoe zit het met jouw autokosten? Of reis je vooral via het openbaar vervoer?

22 gedachten over “Zin in een nieuwe auto (en onze autokosten)”

 1. Mijn man heeft een leaseauto via de zaak. Zelf heb ik ook jarenlang een eigen auto en daarna een leaseauto via de zaak gehad. Maar toen ik van baan wisselde en een perfecte rechtstreekse treinverbinding had, heb ik besloten om geen auto meer aan te schaffen. Dat was in het begin wel even wennen, je bent zo gewend om te gaan en staan waar/wanneer je wilt met een auto. Nu moet je ineens plannen of wat creatiever worden om ergens te komen.

  Af en toe heb ik ook heimwee naar een eigen auto, maar dan leg ik het verwachte gebruik (1x per week) af tegen de kosten en dan is het me toch niet waard :) 1 auto is voor ons huishouden in deze (werk)omstandigheden meer dan genoeg.

  Beantwoorden
 2. Op dit moment proef ik een beetje van het ‘lease-gevoel’ met de huurauto waar ik tot morgenochtend in rijd: alles afgekocht, ik zou er zelfs krassen in kunnen maken, over stenen paden rijden, etc. Leek gloednieuw toen ik er instapte, is zeer lux (voor wat ik gewend ben, geeft alles aan en ik zou er ook van alles op kunnen aansluiten). Alleen de kosten van benzine bij een zuinige auto. Gelukkig ken ik de totale kosten niet, anders zou ik het vermoedelijk nooit gedaan hebben. Maar, voor een kort tijd geniet ik enorm. Kan me dat verlangen naar een leaseauto dus wel voorstellen. Maar: niet doen hoor!

  Beantwoorden
  • Dat lijkt me chique, maar een gloednieuwe auto daar word ik als ik jouw reactie lees dan ook weer zenuwachtig van. Fijn dat je zo van de auto geniet!

   Beantwoorden
 3. Hoi Tom. Ik heb afgelopen jaar een private leaseauto gehad. Ben erg tevreden over Leaseplan. Mooi Aygo. Geen extra kosten, echt top. Mijn oude autootje was op en de kosten waren erg hoog.
  Nu raakte ik afgelopen maand mijn baan kwijt. Dus mijn inkomen ging omlaag. Leaseplan heeft in zijn contract een gedeelte waar staat dat ik kostenloos mijn auto weer kon inleveren. Dit heb ik, met pijn in mijn hart, probleemloos gedaan. \’
  Ik kwam er ook achter dat ik toch minder rij dan ik verwachtte, dus qua dat was het fijn dat de kosten omlaag zijn gegaan voor ons.
  Rij nu een Smart. Erg goedkoop in de vaste lasten, maar wel tweede hands (of meer ;-) ) Hopelijk blijven de verdere onderhoudskosten handelbaar.

  Ik vond lease met mijn onzekerheid of ik alles wel kon betalen ideaal, omdat ik dan gewoon zeker was van wat de kosten waren en geen plotselinge kosten kunnen komen. Die zekerheid van geen extra kosten, het is wat het is, is fijn. Maar inderdaad de kosten zijn niet laag.

  Beantwoorden
 4. Inderdaad! Go minimal!

  Wij rijden in een Peugeot 207 uit 2008. Die hebben wij destijds nieuw gekocht. Wij hebben toen onze Audi TT uit 2000 ingeruild.
  De airco van onze auto is al door mijn toedoen -ik ben tegen een omhoogkomende verkeerspaal aangereden- sinds 2 jaar stuk. Ingewikkeld dingetje waarbij de reparatie meer kost dan de auto waard is. Gezien we de laatste jaren minder en minder zijn gaan rijden vinden we dat een heleboel beetjes zonde van ons geld. Dus, laat maar zitten! Die paar dagen dat het echt té warm is kunnen de raampjes ook open.
  Auto’s zijn mooi. That for sure. Maar de auto is ook echt een statussymbool onder de mannen. In onze kring zijn wij degene die de kleinste/goedkoopste auto hebben. Mijn man krijgt ook regelmatig de vraag wanneer wij een dikke auto gaan kopen. Been there done that. Wij zijn blij met de lage kosten van onze huidige auto. Die uiteraard ook ergens vervangen zal moeten worden. Maar ook dan zullen wij geen blitse bolide kopen.
  Ik heb voor mijn werk op dit moment geen auto nodig. Ik woon en werk in Amsterdam en het openbaar vervoer is hier top. Zodra ik in tram/bus/trein stap, sla ik mijn papieren leesboek open.
  In mijn niet-werkende leven doe ik ook erg mijn best om niet achter het stuur te kruipen. Omdat ik autorijden niet zo heel erg leuk vind. Ik overweeg zelfs een andere baan te gaan zoeken wanneer ik elders gedetacheerd ga worden waarbij het openbaar vervoer geen goede oplossing biedt. Want…ik wil geen uren verslijten op de snelweg.

  Een heel verhaal met als clou: auto’s zijn prachtig. Maar voor ons geldt: less is more.

  Beantwoorden
  • Het fijne OV in Amsterdam kan ik beamen. Al kun je van de ene kant naar de andere kant van de stad alsnog een uur bezig zijn :-).

   Ben het met je eens over het statussymbool. Ook leuk om jezelf te vragen: Heb ik er X euro voor over om mensen die ik niet ken te imponeren?

   Beantwoorden
 5. Grappig. Ook wij hadden een (tweedehandse) Audi TT coupe. Uit 2004. Heerlijk auto, wel met een erg lage zit. Daar heb ik direct na aanschaf een LPG installatie in laten leggen dus dat was lekker goedkoop sportief toeren. Vooral wanneer we in België tankten voor €0,27 per liter!
  Vorig jaar had kwam de 300000 (!) km in zicht en ruilden we de TT in tegen een gebruikte Opel Ampera. Het hybridemodel. Ook een heerlijke auto waar we bijna alleen maar elektrisch rondrijden (de auto rijdt 70 km elektrisch en heeft een benzine motor voor langere afstand). Omdat we zonnepanelen op het dak hebben rijden we in feite gratis rond. We wonen sinds medio vorig jaar in Hongarije en hebben de Ampera geimporteerd. Bijkomend voordeel is dat Hongarije geen wegenbelasting heeft voor elektrische voertuigen en dat we bovendien overal gratis mogen parkeren met onze groene kentekenplaat! Dat zal in de toekomst overigens vast veranderen. Maar we hebben nu eigenlijk the best of two worlds; een leuke luxe auto en voordelig rijden.

  Beantwoorden
 6. Wij gebruiken de auto precies hetzelfde, zo’n 3000km per jaar.
  In 2018 een tweehands Kia Picanto van 2014 gekocht, de vorige Nissan Micra was 18 jaar oud en bijna 15 jaar in gereden.
  Wegenbelasting van de Picanto is € 19,- p.mnd. en verzekering 33 euro p.mnd. En hij rijdt zuinig, haalt steeds makkelijk de 1:18
  Veel mensen vergissen zich met leasen, denk dan goedkoop uit te zijn, maar ze zijn altijd veel duurder uit.
  Met onderhoud en afschrijving zijn wij nog geen 70 euro p.mnd kwijt! Daar lease je niks voor!

  Beantwoorden
 7. Ik heb een Hyundia uit 2004. WB 33 e per maand. Benzine ww 80e. (ongeveer) Verzekering 42e. Ik heb altijd vroege dienst, dit maakt OV lastig want ik werk buiten Amsterdam.
  Maar ik kan voor 58e niet leasen, en ik wil ook geen auto huren, en dat is wat een lease is.
  Voor APK en onderhoud heb ik een spaarpotje van 2000 e. Zolang de reparaties minder dan de dagwaarde zijn houd ik mijn oude auto.

  Beantwoorden
  • Ik spaar trouwens (sinds aanschaf deze auto) 200 e per maand voor vervanging tzt. Heb nu 6000 euro. Dat is nog niet genoeg want ik wil een iets nieuwere auto in de toekomst, maar ik hoop om nog 2 jaar door te sparen en heb mijn spaarbedrag verhoogd naar 300 p maand

   Beantwoorden
   • Ai, als je vroeg moet werken en het OV rijdt nog niet dan lijkt me dat ook wel lastig. Wel slim dat je nu al maandelijks voor een nieuwe auto spaart.

    Beantwoorden
  • Heb nu weer een aantal keer met het OV gereisd als test. Op zich prima te doen. Je bent wel langer onderweg, maar kan dan ook wat lezen of browsen.

   Beantwoorden
  • Snap ik, Nicole. Zou dat een kip-ei verhaal zijn daar? Dat het OV niet beter wordt omdat mensen veel auto rijden en mensen veel auto rijden omdat het OV zo beroerd is?

   Beantwoorden
 8. Ik heb ook een Fiat Punto, maar dan uit 2006 :)

  Helaas rijd ik 20.000 km per jaar om op mijn werk te komen. Verder passen wij dezelfde principes toe qua vervoer. Privé rijden we dus zeer weinig en zonder dit werk zouden we misschien niet eens een auto hebben.

  Mijn kosten zijn nu inclusief alles 450 euro per maand (22ct per km). Autorijden is een dure hobby!
  Eigenlijk hoop ik dat de huidige nog zeker twee jaar meegaat, dan word een elektrische een serieuze optie met onze zonnepanelen en hopelijk een baan dichterbij.

  Beantwoorden
  • Ha, nog een Puntootje! :) Zeker een dure hobby. Krijg je wel wat vergoeding van je werk ook? Elektrisch lijkt me ook wel interessant. Maar dat heeft als je er zo weinig mee rijdt ook niet echt nut.

   Beantwoorden
 9. Toen ik nog in A’dam-C woonde had ik, sinds eind jaren 90, een abonnement op Greenwheels. Deze (huur)auto’s stonden letterlijk om de hoek (bij de Magere Brug). Zelden gebruik van gemaakt, zag het meer als een verzekering voor het geval ik onverwacht (‘s-nachts) vervoer nodig zou hebben. Woning-werk met de fiets en bij slecht weer de tram. Sinds ik verhuisd ben naar “de provincie” weer een autootje. Kosten vergelijkbaar met die van jullie hoewel ik minder premie betaal (Picanto 2012, all risks incl. Inzittendenverz. bij Promovendum € 30,67)

  Beantwoorden

Plaats een reactie