Allemaal dingen die moeten 

Moeten, wat is dat eigenlijk? Volgens het woordenboek kan het gaan over een ‘behoefte’ of een ‘verlangen’. Dat klinkt nog goed, als je het mij vraagt. Maar bij de betekenis staat ook ‘verplicht zijn tot’. En daar begint de schoen toch een beetje te wringen.

Blog-dingen die moeten ✍?

Is het bloggen bijvoorbeeld nog wel leuk als je van jezelf drie dagen per week een bericht ‘moet’ plaatsen? Vanaf het begin van dit jaar heb ik het een aantal maanden goed volgehouden, maar de afgelopen weken blogte ik minder. Ook een podcast maak ik niet maandelijks. Heb ik de boel dan laten versloffen? Of ben ik gewoon meegegaan in mijn flow?

Geld-dingen die moeten ?

En natuurlijk ‘moet’ ik op het gebied van geld ook een hoop van mezelf. Zo moest ik eerst voor mijn 35e hypotheekvrij zijn van mezelf. Nu we al een eindje op weg zijn en 40% van de hypotheek weg is, zie ik in dat het ook wel een tandje minder kan. Iets minder snel aflossen mag ook, zodat de balans meer verschuift naar ook genieten in het nu.

Spreadsheets die moeten ?

Onze vaste lasten en mijn financiële situatie staan in een spreadsheet. Ook die informatie ‘moet’ kloppen. Als bijvoorbeeld KPN de prijs van internet verhoogt, moet die prijs natuurlijk worden bijgewerkt in mijn overzicht. En als de hypotheek weer een stukje gezakt is, dan ‘moet’ dat natuurlijk ook kloppen. Noem me maar raar, maar dit financiële overzicht is wel iets waar ik mij prettig bij voel.

Minder streng zijn? ?

Eigenlijk komt het erop neer dat ik (op de meeste gebieden) gewoon wat minder streng mag zijn voor mezelf. En dat doe ik dan ook! Daarom hebben jullie 10 dagen op een nieuw blog moeten wachten.

Nu ik weer wat inspiratie en zin heb, zal er weer wat vaker een blog online komen. Daar kon ik me eerst wel een hele tijd schuldig over voelen. Maar nu heb ik het -geloof ik- wel geaccepteerd. Nou nou, dat heeft toch 29 jaar geduurd om zover te komen ?.

Wat moet jij allemaal van jezelf? 

12 gedachten over “Allemaal dingen die moeten ”

 1. Eigenlijk moet ik helemaal niets van mezelf. Dat is het mooie van ouder worden. Alleen dinsdag moet er wat, maar niet van mezelf: een mondkapje op in het openbaarvervoer, omdat ik naar mijn werk moet. Wederom geen moeten van mezelf. Maar omdat de baas vindt dat het moet. Terwijl wij heel goed thuis kunnen werken. Van minder moeten wordt een mens gelukkiger. Laat de teugels wat vieren vooral voor jezelf. Je jeugd komt niet terug, beter om meer te genieten van het heden. In het hier en nu.

  Beantwoorden
  • Je hebt gelijk, Josephien. Dank! Ik denk dat mijn les in het leven is om niet alles voor 100% te willen. Minder is ook goed. Dus niet zoveel mogelijk willen (be)sparen. Op een gegeven moment ja het goed.

   Vervelend dat je weer naar je werk moet reizen. Ben benieuwd naar hoe het gaat bevallen met alle mondkapjes en drukte! Moet je er per se elke dag naartoe of kun je het nog afwisselen met deels thuiswerken?

   Beantwoorden
   • Hoi Josephien, heerlijk is dat wanneer je wat ouder wordt dat het moeten minder wordt. Ik kan de dingen steeds beter relativeren. Natuurlijk blijven er dingen die echt moeten, maar heel veel moeten legt men zichzelf op. En dat moet (knipoog) je dus proberen niet te doen!

    Beantwoorden
 2. Moeten? Mijn hele doel is om minder te moeten en meer te leven! Al moet ik toch nog wel te veel van mezelf, maar dat komt omdat ik het liefst zo lui mogelijk ben. Door kleine stapjes te zetten en dingen handiger aan te pakken, lukt het toch om zo tijd over te houden voor leuke dingen.

  Beantwoorden
 3. Het scheelt ook wanneer je het woord ‘moeten’ vervangt door ‘ga’.
  Bijvoorbeeld: ik ga werken/boodschappen doen/hardlopen etc.
  Dan is het een keuze, door jezelf bedacht, minder dwang zit er achter.

  Beantwoorden

Plaats een reactie