Aanslag gemeentelijke belastingen binnen

Net als bij Geldnerd kwam mijn aanslag van de gemeentelijke belastingen binnen. Officieel zijn ze nog niet verstuurd, maar mij werd ingefluisterd dat de aanslag te zien is via de online portal van mijn gemeente.

Met zwetende handen logde ik in. En ja hoor, daar stond de rakker. Vergezeld door een iDeal-knop om direct te kunnen betalen. Ik schrok, want de rekening viel hoger uit dan ik had gedacht. Het is mijn eerste volledige jaar in mijn nieuwe appartement en de kosten zijn ‘natuurlijk’ sterk gestegen.

Wat staat er op de aanslag gemeentelijke belastingen?

Nu kan ik me voorstellen dat je nieuwsgierig bent. Een mij niet onbekende eigenschap. Zo ziet de aanslag eruit:

Onroerende zaakbelasting eigenaar€ 113,78
Rioolheffing eigenaren€ 160,43
Afvalstoffenheffing (eenpersoonshuishouden)€ 344,00
Totaal:€ 618,21

Betalen in 8 termijnen of in één keer?

Nu is de vraag of ik de rekening betaal in 8 termijnen of in één keer. Als ik kies voor 8 maandelijkse termijnen, dan slaat het bedrag geen groot gat in mijn financiën. In plaats daarvan wordt er vanaf maart tot en met oktober elke maand netjes € 77,28 afgeschreven. Maar dat is dan wel 8 maanden lang iets waar ik rekening mee moet houden.

Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om het bedrag in één keer over te maken. Dan ben ik er maar weer vanaf. Ik houd van eenvoud en minimalisme, dus deze strategie past bij me. Ik wacht nog wel even op mijn salaris van deze maand.

Heb jij je aanslag gemeentelijke belastingen al binnen? En had jij ook een schrikmomentje?

6 gedachten over “Aanslag gemeentelijke belastingen binnen”

 1. De OZB is omlaag gegaan in relatieve termen, maar absoluut omhoog vanwege de WOZ waarde. De gemeente heeft z’n best gedaan dus.

  Afvalstoffenheffing gelijk gebleven. Wij betalen per zak welke door mensen word opgehaald. €1,29 per restafval (60L) en PMD is praktisch gratis. Dit valt veeeeel goedkoper uit dan de kliko’s die robotisch werden opgehaald in onze vorige gemeente.

  Rioolheffing gelijk gebleven relatief, en dus omhoog absoluut.

  Schrikken doen we er niet echt van, wij sparen jaarlijkse lasten maandelijks vooruit.

  Beantwoorden
 2. Ik heb dus gekozen voor de tien maandelijkse optie van mijn gemeente, net zoals de rest van de rest van de vaste lasten die ook maandelijks gaan (energie, internet, waterschap, verzekeringen, vve, mobiel, water)

  Zo weet ik op de 1e van de maand precies wat ik de rest van de maand nog te besteden heb, en/of kan sparen.

  Beantwoorden
  • Dat is ook een optie! Denk dat het ook vooral een gevoelskwestie is. Voelt een beetje alsof ik een schuld aan het afbetalen ben ofzo…

   Beantwoorden
 3. Ik betaal hem ineens en dat verstoort niets, simpelweg omdat ik ik ervoor gekozen heb de verwachte jaarlijkse kosten elke maand in een virtueel potje te reserveren. Zo spreid ik het gelijkmatig voer het jaar en kan ik het zonder er last van te hebben in een maandelijkse begroting ineens betalen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie