Aan de goede kant van de startkabels

Eerder dit jaar konden wij onze auto niet starten, omdat de accu was verzwakt door onze usb-lader. Dit weekend had een ander stel onze hulp nodig, omdat de koplampen van hun auto aan waren blijven staan kon de auto niet meer starten.

“Zouden jullie ons kunnen helpen met starten?” Ja, natuurlijk, Tomas en ik reden onze auto naar de patiënt. Wij hebben zelf nog nooit startkabels gebruikt en wisten ook niet hoe we ze moesten aansluiten, dus we vertrouwden op de instructies van de ‘slachtoffers’. Na een aantal minuten lukte het helaas nog niet om de auto te starten.

Wat doe je normaal gesproken als een accu leeg is?

Normaal gesproken zou het voldoende moeten zijn om de accu’s met startkabels aan elkaar te koppelen en de motor een aantal minuten te laten draaien. Op internet vonden we dat de auto minstens 5 minuten in zijn vrij moest draaien om de andere accu op te laden, daarbij moet je dan ook wat gas geven zodat de dynamo van de auto extra stroom genereert.

Omdat de accu helemaal leeg was en de eerste poging was mislukt, lieten we de auto 7 minuten draaien. Toen probeerden we het nog een keer. Ik gaf een hoop gas bij en de zielige auto probeerde te starten. Het klonk goed, nog wat gas… Hing hing. En ja hoor! De motor draaide als een zonnetje.

Hier, voor een biertje

Na een toeter van blijdschap, staken de slachtoffers ons 20 euro toe. “Hier, voor een biertje!” Dat hoefde echt niet. Maar na twee keer hun aanbod te hebben afgeslagen, stonden ze er echt op dat we het zouden aannemen omdat ze de wegenwacht niet hoefden te bellen en zo een hoop geld hadden bespaard. En zo hebben we in een kwartiertje 20 euro verdiend. Haha!

En het belangrijkste: we hebben mensen geholpen. Dat voelt fijn. Niet alleen de auto kreeg er energie van, maar wij ook! Ik denk dat we het geld gebruiken om zelf ook een setje startkabels van te kopen. Geen idee wat goede zijn, maar deze top 10 gaat ons vast helpen.

5 gedachten over “Aan de goede kant van de startkabels”

  1. Mooi verhaal, ik stond laatst aan de andere kant, parkeerlicht laten branden.
    Handig is wel om te zorgen dat de kabels altijd in de auto liggen, ik had net dat weekend de krat met die spullen in de schuur gezet omdat ik veel moest vervoeren!
    Gelukkig was er toen ook een aardig iemand met startkabels en een auto ;-)

    Beantwoorden

Plaats een reactie