Tijdens mijn minor Schrijven en Redigeren moest ik veel (je raadt het al …) schrijven. Hartstikke leuk en leerzaam, maar ik kwam ook momenten tegen waarbij ik geen zinnig woord meer op papier kreeg. Een writersblock. Wat is het en hoe ontsnap je er uit?

Wat is een writersblock?

Bij een writersblock (of schrijversblok) kom je tijdens het schrijven niet meer uit jouw woorden. Het schrijven stokt. Een writersblock loopt uiteen van niet weten hoe je iets moet formuleren tot helemaal niet weten waar je over moet schrijven. Heel vervelend, maar niet onontkoombaar. Met de volgende tips kom je er zo weer uit.

1. Bedenk wat je wilt vertellen

Stel jezelf open vragen. Wat wil je vertellen? Waar heb je eerder over geschreven? Waar kun je een vervolg op geven? Wat vind jij interessant? Wat zouden jouw lezers interessant kunnen vinden? Wat is leuk om mee te beginnen? Welke ervaringen kun je in jouw verhaal meenemen?
Maak daarna een kapstok waar je jouw verhaal aan ophangt, door bijvoorbeeld gebruik te maken van tussenkopjes. Dat kunnen enkele woorden zijn, maar ook (korte) zinnen.

2. Schijf alles op wat in je opkomt

Dus ook: ik ben nu bezig met een artikel, maar ik weet niet wat ik moet opschrijven. Ik kan het hier nog over hebben en daarover. Oh shit, en de afwas staat er ook nog steeds van drie dagen geleden. TOM! Je moet je concentreren, hup, blijven doorschrijven. Het gaat erom dat je de motor aanzwengelt en uit de blokkade komt. De woordenstroom moet op gang komen!

3. Doe alsof je tegen een bekende praat

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze niet goed kunnen schrijven, terwijl ik prima gesprekken met ze kan voeren en ze daarbij prima uit hun woorden komen. Als jij dit bij jezelf herkent, denk dan terwijl je schrijft aan een persoon tegen wie je makkelijk praat. Doe net alsof je hem of haar iets vertelt, de tekst komt nu alleen niet uit jouw mond, maar via jouw vingers op papier. Of doe dit met een tussenstap: zet een recorder aan, vertel het en typ de tekst vervolgens uit. Een veelgehoorde tip is ook: doe alsof je in de kroeg zit en iets moet uitleggen aan de man/vrouw naast je.

4. Verander van omgeving

In een nieuwe omgeving doet een mens veel indrukken op. En voor schrijven heb je inspiratie nodig. Komt dat even goed uit! Ga een stuk wandelen, neem je laptop of schrijfblok mee naar een park of ga aan de slag in de bibliotheek. Wedden dat je in een andere omgeving inspiratie krijgt? Ik schrijf dit artikel in het vakantiehuisje van m’n schoonouders. Heerlijk, zo’n groene en rustige omgeving. De fluitende vogels en grazende koeien brengen me op nieuwe ideeën. Zo te zien worden de koeien ook nieuwsgierig van een verandering in hun omgeving ;-).

Koeien-TipsvanTom

Eigen foto.

5. Verander van schrijfmedium

Behalve fysiek van omgeving veranderen, kan het helpen om van schrijfmedium te wisselen. Werk je tijdens het bloggen in WordPress? Schakel dan eens over naar een Word-document of Google Keep, dan voelt alles wat je doet minder definitief of dwingend. Of misschien werkt het voor jou zelfs wel om over te schakelen naar pen en papier of om tussen het boodschappen door te typen op jouw telefoon.

6. Ga iets anders doen

Als bovenstaande tips niet helpen, ga dan iets anders doen. Het is goed om de focus van het schrijven af te halen. Daarnaast zie je als je te veel bezig bent met jouw eigen stuk je eigen fouten niet meer. Leg je werk een paar uur of zelfs een aantal dagen (afhankelijk van jouw deadline natuurlijk) naast je neer en werk daarna weer verder. Dat verhoogt vaak ook de kwaliteit van jouw stuk.

7. Schrap

Schrijven is schrappen. Lees de tekst kritisch door en schrap. Je kan ook doen alsof de tekst door iemand anders is geschreven en diegene jou gevraagd heeft om het stuk kritisch na te kijken. Denk bij het schrappen niet aan hoe lang je ergens wel niet mee bezig bent geweest of hoeveel moeite je het heeft gekost om een alinea te schrijven. Elk woord heeft jou tot nu toe geholpen om dichter bij jouw eindproduct te komen, dus verloren woorden zijn er sowieso niet! Less is more. En daarmee komen we ook op het volgende punt …

schrijvenisschrappen-pinterest

Bron: Pinterest – Bibliotheek Zuid-Kennemerland

8. Wees niet te kritisch

Wanneer vind jij een tekst af? Zelf ben ik altijd ontzettend kritisch op wat ik produceer. Maar als je voor jezelf geen einddoel hebt hoe je tekst er ongeveer uit moet komen te zien, dan kun je blijven schrappen en verbeteren. Bovendien kun je online teksten altijd nog aanpassen. Op een gegeven moment moet je daarom toch maar besluiten dat jouw tekst nu af is, net als deze tip. Punt.