7 stappen om meer grip op je geld te krijgen

Vandaag weer een leuk blog over geld. Hoe kom je van schulden of weinig vermogen naar een financieel vrij leven? Dat voelt wel als een enorm grote opdracht. Misschien zelfs bijna onhaalbaar? Je kan de weg er naartoe natuurlijk ook in mijlpalen opdelen. Laat je inspireren door deze 7 behapbare stappen.

1. Spaar 1.000 euro in een noodfonds

Als je financiële ruimte wilt creëren, is het belangrijk om een buffer te hebben. Hieruit kun je onverwachte kosten betalen. Bijvoorbeeld als er iets kapot gaat in je huis. Je wasmachine, cv-ketel of reparatiekosten aan je auto. De eerste 1.000 euro van deze kleine buffer bouw je zo snel mogelijk op als je kan. Dit is de eerste stap die je zet. Ook al kun je maar 25 of 50 euro per maand aan de kant zetten, doe het en geef niet op!

2. Los je schulden af (behalve je hypotheek) via de sneeuwbalmethode

Het hebben van schuld is ontzettend duur. Zo lekt er door de rente die je moet betalen allerlei geld uit je portemonnee weg. Zet alle schulden die je hebt onder elkaar. De kleinste schuld staat bovenaan en de grootste schuld onderaan.

Nu je het noodfonds bij stap 1 hebt opgebouwd, ga je alles wat nu overblijft gebruiken om de schulden af te lossen. Dit doe je via de sneeuwbalmethode. Je begint bij de kleinste schuld, lost die af en gaat dan door naar de volgende. Als het goed is houd je steeds wat meer geld over, waardoor het aflossen steeds sneller gaat.

3. Breid je noodfonds van stap 1 uit naar 3 tot 6 maanden

Nu je de meeste schulden hebt afgelost, gaan we weer verder met het opbouwen van de buffer. Je hebt in stap 1 al 1.000 euro apart gezet. Nu ga je ervoor zorgen dat je een buffer maakt waarvan je 3 tot 6 maanden kunt overleven. Mocht je even geen werk hebben of van werk willen veranderen, is dit een fijn overbruggingspotje en kom je bij een tegenslag niet direct in de penarie. Je kan er natuurlijk ook een nieuwe auto van kopen als dat nodig is.

4. Zet geld apart voor later

Wow! Je bent echt goed bezig met het werken aan je financiën en hebt al behoorlijk wat ruimte gecreëerd. Dat moet vast heel goed voelen? We gaan nu door naar stap 4. Dave Ramsey adviseert om 15% van je bruto huishoudinkomen aan de kant te zetten voor je pensioen. Begin eerst met de fiscaalvriendelijke manieren van pensioen opbouwen. Zodra je dit hebt ingesteld, gaan we naar stap 5.

5. Zet geld apart voor de studie van je kinderen

Voor deze stap moet je wel kinderen helpen. Je kan ze in hun leven op weg helpen door te sparen voor hun studie. Zo zadel je ze niet op met een schuld na hun afstuderen. Geen kinderen? Misschien wil je jezelf nog ergens in ontwikkelen. Je kan natuurlijk ook sparen voor een eigen studie.

6. Los je hypotheek volledig af

We gaan nu verder met het opbouwen van vermogen. De enige schuld die je nu nog hebt is een hypotheek. In deze stap ga je zo snel mogelijk je hypotheek aflossen. Daar zijn Tomas en ik nu ook mee bezig en daarmee hebben we al aardig wat ruimte en rust voor onszelf gecreëerd. Kijk wel eerst naar welke hypotheekvorm je hebt en hoeveel je jaarlijks boetevrij extra in je hypotheek mag stoppen.

7. Ga verder met het opbouwen van vermogen en geef weg

Als je bij deze stap bent aanbeland zul je echt merken dat je het goed voor elkaar hebt. Je hebt geen schulden meer, hebt een fijn noodfonds om onverwachte klappen mee op te vangen en je maandlasten zijn gedaald door het aflossen van de hypotheek. Nu heb je de ruimte om verder vermogen op te bouwen. Nu je het zo goed hebt, kun je misschien ook overwegen om een deel van je rijkdom te delen?

Wat vind ik van dit stappenplan?

Dave Ramsey heeft naar eigen zeggen al miljoenen mensen geholpen met deze 7 stappenstrategie. Ik snap wel dat het goed werkt, aangezien mensen met kleine duidelijke doelen stap voor stap verder worden geholpen.

Het sparen voor je pensioen met 15% weet ik zo eerlijk gezegd niet. In Nederland bouwen veel mensen pensioen op in loondienst. Daarnaast kun je nog zelf fiscaal vriendelijk sparen voor je pensioen, maar daar zitten wel grenzen aan. Het idee om aan je oude dag te denken en niet alles nu op te maken, vind ik wel een mooie.

Dat je je kind op weg helpt als je die financiële ruimte hebt, snap ik. Maar ik ben er zelf meer een voorstander van dat iedereen in Nederland weer gratis kan studeren. Met het huidige stelsel zou je een situatie kunnen creëren waar kinderen uit armere milieus afstuderen met een studieschuld en kinderen waarvan de ouders het goed hebben zonder schuld kunnen afstuderen. Oneerlijk en niet wenselijk.

Bij stap 7 vind ik het weggeven ook wel een leuk idee. Doordat je vermogen opbouwt en zelf rijker wordt, is het erg mooi als je een deel ervan kunt gebruiken om weg te geven aan mensen die het nodig hebben. Goede doelen bijvoorbeeld. Ik doe dat nu eigenlijk te weinig, maar ben dan ook nog niet erg rijk ;-).

Wat vind jij van deze 7 stappen naar financiële vrijheid? Is dit een methode die bij jou zou kunnen passen? Ik ben benieuwd bij welke stap jij bent. Ik ben bij stap 6, maar werk tegelijkertijd ook aan stap 7.

Het origineel van Dave Ramsey’s 7 babysteps lees je hier.

15 gedachten over “7 stappen om meer grip op je geld te krijgen”

  1. Wij zijn al bij stap 7, maar weggeven doen we niet meer aan!
    In het verleden al zoveel gegeven aan goede doelen en er is nog steeds oorlog en honger in de wereld.
    Laat de allerrijksten van deze wereld maar eens een deel van hun vermogen weggeven, dan zou de armoede waarschijnlijk sneller de wereld uit zijn.
    Mocht het ons ook lukken om meer dan een miljoen bij elkaar te krijgen dan gaan we ook wel weer weggeven ;-)

    Beantwoorden
  2. Wat weggeven betreft, ik ondersteun elk jaar een kind, gewoon uit eigen netwerk, betaal een jaar lang sportactiviteit of schoolspullen.Af en toe een boek geven.
    Vond een pr jaar geleden dat ik niks terugzag van al het geld aan goededoelen en begon mijn eigen doelen te zoeken. Ow, en de kerstactie van Annemiek(weblog Mijmeringen) steun ik ook altijd.

    Beantwoorden
  3. Die 15 % voor je pensioen vind ik voor zelfstandige ondernemers een goed idee. Als je niet in loondienst bent, bouw je geen pensioen op bij je werkgever. Mijn broer is ZZP-er en heeft vrijwel geen pensioen opgebouwd. Hij wordt dit jaar 65 jaar, maar ontvangt als hij de AOW gerechtigde leeftijd heeft alleen AOW.
    Als je in loondienst bent, dan bouw je al pensioen op en vind ik die 15% niet zo nodig, maar een spaarpotje is altijd handig!

    Beantwoorden
  4. Ja die Dave ;) op Instagram volg ik de hashtag debtfreecommunity. Mooie verhalen.

    Over het weggeven. Onzin dat je daar rijk voor hoeft te zijn. Kan ook in tijd en/of aandacht. Wij hebben een ‘give’ en/of ‘rak = random act of kindness’ pot.

    Uiteraard dient een ieder zelf te weten, of hij/zij tijd, aandacht of geld wil geven ^_^

    Beantwoorden
  5. Wij hebben stap 2 overgeslagen, omdat de studieschuld rente momenteel 0% is. We sparen nu voor 3 maandsalarissen en lossen ook tergend langzaam de hypotheek versneld af.

    Beantwoorden
  6. Ik ben het niet eens met stap 2. Het is verstandig om eerst de schulden af te lossen met de hoogste debetrente, niet de kleinste schuld.
    Het zijn verder best open deuren die, zoals je zelf al aangeeft, in Nederland niet altijd zinvol zijn. Vanwege het andere fiscale klimaat en het goede Nederlandse pensioenstelsel.

    Beantwoorden
    • Wat betreft stap 2 zijn daar inderdaad meerdere methodes voor.

      Open deuren moeten er ook zijn in het leven. Zijn soms net het zetje dat mensen nodig hebben :)

      Beantwoorden

Plaats een reactie