Internet. Zo langzamerhand is het net zo’n eerste levensbehoefte als eten en een dak boven je hoofd. Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jou zit, maar bij mij is dat echt zo. Des te vervelender is het als internet ineens niet goed werkt. Zo was het bij mij ineens zo dat 1 op de 3 pagina’s die ik bezocht niet meer laadde. Als ik dan refreshte, laadde de website wel weer. En dat terwijl de verbinding jarenlang als een zonnetje werkte en ik niéts had veranderd. Grrrrrrrr. Wat kun je in zo’n geval doen?

1. Opnieuw opstarten

Klinkt het als een open deur? Dat is het misschien wel en het kan ook zo vallen in de categorie zit de stekker er wel in? Toch is dit een optie die veel mensen over het hoofd zien. Als een apparaat al wat langer niet is opgestart, kan het traag worden. Even rebooten (opnieuw opstarten) dus.

2. Test meerdere apparaten

Om uit te sluiten dat bijvoorbeeld je laptop kapot is: kijk of meerdere apparaten ook slecht internet hebben. Ga dus ook even online op je mobiel of tablet en kijk wat er daar gebeurt.

3. Check via een kabel

Een beetje flauw misschien, maar de meeste internetproviders bieden geen garantie op een goede draadloze verbinding. Last van WiFi? Dat is dan jouw probleem. Wat nu? Check hoe je internet werkt via een netwerkkabel. Je weet wel, de voorganger van WiFi ;-). Een goede manier om dit te checken is Speedtest.net. Je kan zo de reactietijd, downloadsnelheid en uploadsnelheid van jouw verbinding checken.

4. Herstart het modem

De drie bovenstaande oplossingen verholpen mijn internetprobleem helaas niet. Daarom startte ik het modem opnieuw op. Hoe weet je wat het modem is? Dat is het kastje dat verbonden is met de binnenkomende kabel in jouw huis. En is dus jouw digitale deur naar buiten toe. Haal de stekker eruit en wacht minstens één minuut totdat je ‘m er weer in doet. Het kan een paar minuten duren totdat het modem weer is opgestart.

5. Neem contact op met je internetprovider

Tja, punt 4 loste bij mij ook het probleem niet op. Daarom nam ik contact op met mijn internetprovider. Ik heb uitgelegd wat ik allemaal heb gedaan om fouten binnenshuis uit te sluiten. Ik kreeg een link naar een speedtest. Dit voerde ik meerdere keren uit, zowel draadloos als via een kabel. Wat bleek? Het internet via de kabel ging veel langzamer dan via WiFi. Oei. Een teken dat er een kink in de kabel zat dus. Haha, flauw. Ik kreeg een nieuw modem opgestuurd.

Het nieuwe modem

Het opsturen van het nieuwe modem ging niet helemaal lekker. Eerst was mijn provider vergeten het modem te versturen. En daarna had PostNL problemen met het bezorgen. Na een week kwam het modem binnen. Ik word altijd blij om dit soort spullen aan te sluiten. Het internet reageerde nu een stuk sneller dan voorheen, maar, helaas had ik nog steeds last van uitvallers. Dat heel willekeurig pagina’s gewoon niet werden geladen.

Nieuwe aansluiting

Er kwam gratis een monteur op bezoek. Ik heb daarvoor wel even bedongen dat ik een ervaren monteur wilde hebben, die ook in het kastje buitenshuis kan kijken. Juist omdat ik al zoveel binnen had uitgesloten. Uiteindelijk hebben we een nieuwe aansluiting gekregen. Van de ouderwetse varkenssnuit naar een nieuwere versie. En we zijn overgezet op een andere poort in het kastje beneden. Daar heb ik stiekem een foto gemaakt :-), zodat je ook even kan zien hoe het er binnen in de kast uitziet.

Het moraal van dit verhaal? Bij technische problemen moet je zoveel mogelijk  dingen uitsluiten. Dat is ook wat we bij de bovenstaande stappen gedaan hebben. En hoe zit het nu met mijn verbinding? Internet werkt nu een stuk beter, maar het heeft helaas nog steeds wel wat uitvallers. Ik zit tot en met oktober bij mijn provider, dus daarna ga ik misschien maar eens kijken of de oranje internetaanbieder via de kabel me verder kan helpen.

En dit is ‘m dan. De binnenkant van een straatkast! Als je wilt weten wat er allemaal in zit, laat het even weten in de comments :-).