Boekje erbij? Deze keer een tip voor de echte boekenwurm: een boekenwebsite met wereldwijd meer dan 25 miljoen leden, 29 miljoen beoordelingen én een database van 750 miljoen boeken. Jouw digitale boekenplank. Waarom zou jij je door Goodreads laten inspireren?

1. Weet waar je van houdt
Goodreads geeft jou leesadvies op basis van eerder gelezen boeken. Om je een passend leesadvies te geven, vraagt Goodreads je om minsten twintig gelezen boeken een cijfer te geven, van 1 tot 5 sterren. Zodra je dit gedaan hebt krijg je persoonlijke aanbevelingen. Zo kom je boeken tegen die je wellicht nog niet had gezien.

2. Daag jezelf uit
Een leuke methode om jezelf te stimuleren boeken te lezen, is het instellen van een boekendoel: hoeveel boeken wil jij dit jaar lezen? Als je een boek een beoordeling en leesdatum geeft, houdt Goodreads netjes voor jou bij hoeveel boeken je nog moet lezen en laat je weten of je nog op schema loopt.

3. Goodreads Choice Awards
Leden stemmen op hun favoriete boeken, van fictie en non-fictie tot geschiedenis en kookboeken. Zo leer jij weer nieuwe leuke boeken kennen. Natuurlijk kun je zelf ook je stem uitbrengen, want de Goodreads Choice Awards zijn voor iedereen.

4. Alle boeken van de wereld
Dat de website wordt weergeven in het Engels, betekent niet dat er alleen Engelse boeken op te vinden zijn. Je vindt er boeken van over de hele wereld. Verleg je leesgrenzen!

5. Blijf op de hoogte van de leesavonturen van jouw vrienden
Zelf vind ik Goodreads een erg leuke site. Niet alleen omdat ik zo nieuwe boeken tegenkom die ik zou kunnen lezen, ik zie ook welke boeken mijn vrienden lezen en hoe ze deze beoordelen. Als ik toch een verbeterpunt mag noemen: het design van Goodreads zou wel een verfrissing naar 2015 kunnen krijgen.

Zoals ze dat van Goodreads zelf zo mooi kunnen zeggen: “Meet your next favorite book!” Are you ready?