400 euro bijbetalen voor de energierekening ?

Eigenlijk zou het 8 weken duren, maar al dit weekend kreeg ik de energierekening voor gas en energie in mijn mailbox. Toen ik mijn laptop nog even opende voor het slapen gaan schrok ik even, we moeten namelijk 400 euro bijbetalen! ?

Haha. Shit. Vorige week blogde ik nog dat de verwarming weer aan stond, maar niet meer op een knieperige 19 graden. Die periode is nog niet eens aangebroken en nu moet ik bij deze afrekening al een vette 400 euro op de energierekening bijbetalen.

Hoe is de energierekening opgebouwd?

Bij zo’n naheffing (officieel is dit de echte rekening en zijn de maandbedragen die je betaalt voorschotten) ben ik toch altijd wel benieuwd naar hoe de rekening is opgebouwd. Dus daar komt ‘ie.

Elektriciteit: 185,05 euro (1.405 kWh)
Gas: 542,85 euro (1.592 m3)
Energiebelasting: 775,10 euro
Opslag Duurzame Energie en Klimaattransitie: 171,25 euro
Vermindering energiebelasting: -473,80 euro
Netbeheerkosten 453,99 euro
TOTAAL: 1.654,44 euro

Best wel bizar eigenlijk dat maar een kleine 44% van de rekening bestaat uit de kosten voor gas en elektriciteit zelf en dat de rest belastingen, opslagen en andere kosten zijn.

Termijnbedrag verhoogd

Ah oh, met het verhoogde comfortplan hier in huis houd ik nu helemaal mijn hart vast. Dus heb ik wat navraag gedaan bij buren die in een vergelijkbaar huis wonen en ook vaak thuis zijn.

Ons maandbedrag stond nu op 100 euro per maand. Dat heb ik nu we ook veel thuiswerken verhoogd naar 200 euro per maand. Vergeleken met twee buren zouden we dan nog een speling van een paar tientjes hebben. Dat noem ik dan maar de buffer.

Toch weer jaarlijks overstappen

Wij zitten bij een groene energieleverancier en om ze te steunen hebben we een contract voor drie jaar afgesloten, waarvan we nu twee jaren gehad hebben. Het eerste jaar kregen we 200 euro korting op de factuur, vorig jaar 100 euro korting omdat een vriendin klant was geworden via ons. Dit jaar dus geen korting, dus dat is ook een van de redenen van de hogere rekening.

Volgend jaar oktober ga ik dus op zoek naar een jaarcontract bij een andere aanbieder. Ik heb inmiddels geleerd dat leveranciers die 100% groen zijn ook niet altijd goed zijn, omdat ze bij slecht weer toch terugvallen op de grijze stroom van de grotere leveranciers (zoals Vattenval of Essent). Daar duik ik volgend jaar nog wel eens in.

Energieleveranciers die mij bellen, worden het in ieder geval zeker niet. Dat vind ik zo bloedirritant. Het komende jaar zitten we nog even goed. De knip hebben we gelijk maar getrokken, weg met die euro’s! Hoe zit het met jouw voorschot?

33 gedachten over “400 euro bijbetalen voor de energierekening ?”

  • Ik woon alleen en trek een vest aan mocht ik t echt koud krijgen en betaal 65€, vaak krijg ik dan ook nog iets terug en hoef een maand niet te betalen.

   Beantwoorden
  • Gaaf hoor, Kim! Word altijd wel een beetje jaloers van dit soort verhalen. Als we de hut hier ooit nog eens verkopen, wil ik ook naar een eigen huis waar dit soort oplossingen mogelijk zijn.

   Beantwoorden
  • Leuk blog! Daar is ook iets voor te zeggen inderdaad. Aan de andere kant heb ik liever zelf mijn buffer dan dat de energieleverancier dat heeft. Maar nu toch maar verhoogd inderdaad :-)

   Beantwoorden
   • Precies want als je energiebedrijf failliet gaat ben je alles kwijt.
    Wij hebben nog steeds ellende met Energieflex die nu al bijna 2 jaar failliet is.
    Ik heb er van geleerd om het maandbedrag niet te hoog te laten zijn.

    Beantwoorden
     • Woonachtig in een vrijstaand huis, voorschot €115. Ieder jaar wissel ik van leverancier. Woonachtig te Walcheren vriest het hier niet zo streng. Ik vraag iedere maand een overzicht van mijn huidige leverancier. Doen ze. Mijn tips zijn (ik ben over de 80) radiatoren uit waar men zich niet bevindt. Vroeger moesten we een trui of vest aan, doe ik nu ook. Ik heb een WIFI thermostaat die je zo kunt instellen warmte bij opstaan na 22 uur ‘s avonds uit op 15 graden. Nu ben ik dus praktisch altijd thuis.

  • Daar ben ik geregistreerd. Ik sta op één of andere duistere lijst die call centers kunnen opkopen, of ze benaderen mij als zzp’er… :(

   Beantwoorden
 1. Afgelopen vrijdag ontving ik een aankondiging van mijn jaarnota. Ik kan hem uiterlijk 6 november verwachten. Mijn contract loopt tot 1 november. Dus dat is mooi op tijd! Ik verwacht nog wat terug te krijgen, maar ik ben de laatste weken erg kouwelijk en volledig aan huis gebonden en dat zie je natuurlijk meteen terug in mijn gasverbruik. Ik ben benieuwd!

  Beantwoorden
   • Ik heb zonnepanelen en de oude elektriciteitsmeter. Dit jaar heb ik meer zonnepanelen opbrengst dan ooit, door Corona.
    Aan gas verbruik ik minder dan 500m3.
    Ik betaal €37 per maand. Geen idee hoeveel ik werkelijk verbruik. De panelen liggen op schuur en op dak woning.

    Maar die oude meter, is mijn redding.

    Waterverbruik is door belastingen en leges in mijn regio hoger dan in Groningen. Komt omgerekend uit op €3 per m3. Besparen op water loont nauwelijks.

    Beantwoorden
    • Fijn, die zonnepanelen! Snap alleen even niet hoe Corona ervoor zorgt dat de opbrengst hoger is. Oude meter is ook wel prettig. Dat betekent terugleveren tegen hetzelfde tarief als je stroom afneemt, toch?

     Beantwoorden
 2. Ik zat volgens Essent op EUR 81,00 in de maand, maar was dan ook 5 dagen per week aan het werk. Nu met pensioen, dus iedere dag thuis. Ik heb het vast laten verhogen tot EUR 110,00 per maand. Overdag op 20.5 graden en in de avond 21 of 21.5 graden. Ik ga niet op mijn oude dag ;-) in de kou zitten dat heb ik niet verdiend, na 50 jaar weken.

  Beantwoorden
 3. Wij (2 volwassenen en 1 baby) wonen sinds kort in een nieuwbouwhuis (met 13 zonnepanelen, nog wel gas). We hebben voor Greenchoice gekozen als leverancier en zij hebben ons ingeschaald op 173 per maand. De jaarafrekening moet geen verrassing meer worden, maandelijks krijgen we netjes een overzicht en via de app kan ik zien hoeveel gas/elektra we gebruiken (zelfs per kwartier). Wij zien dit als extra spaarpotje.

  Beantwoorden
 4. Toen we nog in NL woonden (2 jaar geleden) wisselde ik elk jaar van energieleverancier (ook van zorg- en autoverzekeraar trouwens). Dat leverde me elk jaar een paar honderd euro aan ‘welkomstbonus’ op. Die ik dus misliep als ik niet van aanbieder wisselde. Of ik dit leuk vond? Absoluut niet. Onhandig is het zelfs. Bovendien moet je ook nog data noteren wanneer je welke dienstverlener moet wisselen. Maar ik vond het nog minder leuk om elk jaar honderden euro’s meer te betalen.

  Een ontzettend krom systeem is er zo ontstaan, waarbij een zwijgende meerderheid die nooit van aanbieder wisselt (‘slapers’ worden die genoemd door marketeers) de welkomstbonussen betalen van jaarlijkse overstappers.

  In Hongarije heb ik geen ‘overstapstress’ meer. Er is hier één aanbieder elektra (Eon) en gas (Fögaz). Allebei onder staatstoezicht waardoor de leverprijzen laag blijven. Zo betalen we €0,12 voor een kWh en €0,33 voor een kuub gas. Vaste kosten voor levering €45,- per jaar. En dat in een land dat gas importeert en veel minder aansluitingen heeft…

  Wanneer je elementaire zaken als energieleverantie aan consumenten gaat privatiseren weet je één ding zeker. Dat het niet goedkoper wordt.

  Beantwoorden
 5. Krijg je niet maandelijks een update met het verbruik en een bedrag? Dan had je het kunnen optellen. Maar een bedrag van 400 euro bijbetalen is toch wel veel.

  Vriendlief wil niet bijbetalen na 1 jaar en gebruikt het extra bedrag naar de energieleverancier als een spaarpotje. Als we teveel hebben betaald daar voelt hij zich beter bij. Ik betaal liever en naheffing en spaar het bedrag zelf wel op een spaarrekening. Voor beiden methodes zijn er voor en nadelen.

  In januari 2021 krijgen wij onze jaarafrekening, we betalen nu 140 euro per maand en ondertussen zonnepanelen op het dak laten plaatsen ben benieuwd wat van “spaarpotje” we over houden.

  Beantwoorden
 6. Zo das ff schrikken! Hier betalen we 50 euro voorschot en contract loopt 1 november af en volgens berekening krijgen we € 250,- terug.
  Ons verbruik is 1200 kWh en 250 m3
  De investeringen in energiezuinig witgoed, LED-lampen, nieuwe HR CV ketel en isolatie hebben we al terugverdient.
  Ik vind 1592 m3 als jullie niet thuis werken en 19° hadden toch best veel, is het wel goed geïsoleerd?

  Beantwoorden
 7. Door de stroom die ik overhoud van de zonnepanelen te gebruiken voor infraroodverwarming en elektrische bij verwarming betaal ik op dit moment 10 euro in de maand voor gas en stroom. Natuurlijk stap ik ook elk jaar over dit levert voor de komende jaar afrekening een bonus van 250 euro op.
  250 euro – 120 euro = +/- 130 retour.
  Effectief krijg ik dus +/- 10 euro in de maand van de energiemaatschappij.

  Beantwoorden
 8. Begin van elke maand zet ik het gas en stroomverbruik in een Excelltje en vergelijk het met voorgaande jaren. Water doe ik iets minder vaak want dan moet het kruipluik open en er staat nogal veel rommel op. Zo krijg ik geen verrassingen, en zie dan ook een mogelijke lek in de leiding hopelijk op tijd.

  Beantwoorden
  • Ow ja, de metertjes van de CV-ketel check ik ook af en toe. Dat ie niet plotseling continue op 70 graden staat ofzo. Ben heel blij met dat apparaat dus vind het ook wel leuk om er af en toe naar te kijken.

   Beantwoorden
 9. Ook al heb ik het geld meteen voorhanden, ik wil liever niet bijbetalen en betaal daarom iets teveel. Met de huidige rentestanden maakt het me nu ook niets uit of de energieleverancier mijn geld op de rekening heeft staan of ikzelf. Het gaat om ongeveer twee tientjes per maand die ik teveel betaal. En mocht het eindbedrag toch wat hoger worden omdat er meer thuisgewerkt wordt of onverwachts toch een langere koude periode is dan zit ik nog steeds goed en hoeft er hopelijk niet bijbetaald te worden.

  Beantwoorden
 10. Ik ben de ene week alleen, de andere week met twee pubers. Mijn bedrag bij Greenchoice is 85 euro per maand en mijn verbruik is dit jaar lager. Dus ga ook nog terugkrijgen.
  Mijn schuifpui is op het zuiden en vandaag is het zonder kachel aan toch 20,5 graad in de kamer.
  In de winter stook ik vaak de houtkachel (zolang het nog mag).
  Ik ben niet extreem zuinig maar doe wel een vest aan en sloffen ‘ s avonds :)

  Beantwoorden
 11. Tip: profiteer jaarlijks op je energierekening bij de vereniging de Vastelastenbond(vastelastenbond.nl).Je betaalt hun 39 euro per jaar met hun energie-vanzelf-geregeld pakket en zij zorgen elk jaar voor heel veel voordeel op je energierekening ook tov energiecollectieven omdat zij geen provisie krijgen dat ten koste gaat van je maandpremie.Geen enkele eenheidsprijs van gas( m2)of elektra( kwh) krijg je zo scherp, die 39 euro die je ze betaalt is peanuts met de honderden euro voordeel per saldo die je bespaart op je energienota,jaar in jaar uit.

  Beantwoorden
 12. Ik hou het verbruik van gas & elektra exact bij, per maand. Mijn rekenmodel geeft verder aan hoeveel gas ik ga verbruiken, aan de hand van het aantal graaddagen in een maand, uitgaande van de gemiddelde temperatuur in een maand.
  Mijn voorschot is nu 86 EUR per maand, in een vrijstaand huis en gezin met 2 kinderen. De netto-lasten zijn -20 EUR: gemiddeld declareer ik per maand ongeveer 106 EUR bij mijn werkgever voor de elektriciteit van de (lease-)auto.
  Zonder die lease-auto zou ik mijn voorschotbedrag op 0 EUR laten zetten: het stroomverbruik is dan -7000kwh (levert 770 EUR op) en gasverbruik is ~1000m3 (kost 745 EUR). De vermindering energiebelasting is genoeg om de vaste aansluitkosten van te betalen. Rekening is dan dus ook 0 EUR.

  (ik heb 32 zonnepanelen op het dak).

  Beantwoorden
 13. Ondanks thuiswerken sinds maart kregen wij ook weer terug ons maandbedrag is nu naar 60 euro, houd het liever iets hoger dan het aangeraden bedrag om bijbetalen te voorkomen. Wij wonen wel in een nieuwbouwappartement, dus de isolatie zit goed en we stoken echt zelden een uurtje.

  Beantwoorden

Plaats een reactie