Studeren. Wat een vies woord eigenlijk. Als ik dat woord hoor of lees dan denk ik aan het door boeken moeten ploegen, deadlines, tentamens en grote zakken M&M’s Peanuts.  Maar ook aan afleiding en ineens driftig studie ontwijkende activiteiten willen uitvoeren, zoals het huis schoonmaken. Herken jij dat ook? Deze 3 tips helpen je om effectiever te studeren.

WRTS
Om maar gelijk met de tip in huis te vallen: gebruik WRTS.nl! Dat is een website van de Digitale School die je helpt om te ‘stampen’ en jezelf te overhoren. Ik heb er veelvuldig gebruik van gemaakt bij het behalen van mijn Cambridge English examen door zelf mijn invuloefeningen te maken. In kolom A vul je tijdens het aanmaken van een woordenlijst in wat er aan jou gevraagd moet worden en in kolom B welk antwoord jij moet geven. Vervolgens kun je oefenen / leren op diverse manieren, zoals multiple choice, maar ook kan WRTS jou een aantal seconden het juiste antwoord laten zien, waarna jij het moet natypen.

Het meest enthousiast ben ik over de toetsfunctie. WRTS is namelijk ‘slim’ en laat de vragen waar je moeite mee hebt net zo lang terugkomen totdat jij een goed antwoord geeft. Antwoorden die je veelvuldig fout hebt beantwoord kun je ook nog eens opslaan als een aparte woordenlijst, zodat je effectief de vragen waar jij moeite mee hebt kunt tackelen. Handig, handig, handig!

Vliegtuigmodus
Tja. Moet ik hier nog iets aan toevoegen? Concentratie komt te voet en gaat te paard. Laat je tijdens het studeren dus niet afleiden. Zet je mobiel op de vliegtuigmodus. Heeft jouw telefoon deze functie niet? Zet je telefoon dan op stil, zonder trilfunctie en leg ‘m op z’n kop. Oogkleppen op en gaan.

Noise
Wordt het nu wel erg stil door die vliegtuigmodus? Creëer dan zelf jouw omgevingsgeluid met Noisli. Studeer jij fijn in de trein? Dan kun je voor een treingeluid kiezen. Zelf vind ik het fijn om regen te horen (als ik zelf niet nat word tenminste). Ook dat kun je aanklikken. Noisli heeft standaard al 2 presets voor je: random, productivity en relax. Noisli creëert een eindeloze loop, dat betekent dat de combinatie van geluiden die jij hebt gekozen achter elkaar blijft doorspelen. Probeer het eens, het is echt een leuke website.

Wat is jouw ideale studietip?

Beeld: Alessandro Cattelan